Christian Kampmann var bange. Han kunne ikke klare vold, det vidste hans tidligere elsker, Jens Michael Schau (40).

»Christian vidste, at jeg blev mere og mere aggressiv, og derfor undlod han at gøre modstand i starten, men råbte: Lad være! Lad være!« Sådan fortalte Jens Michael Schau i retten dagen efter, han var blevet anholdt og sigtet for drabet på sin ven, forfatteren Christian Kampmann (49).

Parret var i Kampmanns idylliske »Vibe Huset« på Læsø. Efter flere skænderier brød Schaus tiltagende vrede ud i lys lue. Under tumult landede Christian Kampmann på ryggen.

Jens Michael Schau var over ham. »Jeg slog knytnæverne ned over ham igen og igen. Jeg sigtede efter ansigtet, men ramte også andre steder. Christian fik næseblod, og så var episoden i gang,« fortalte Jens Michael Schau i retten.

Da Schau blev træt i armene, fandt han en sten og siden en vase at slå med. Han fortsatte, indtil Christian Kampmann lå helt stille. Hans ven gennem tretten år var død. Danmark havde mistet en kendt forfatter og to børn deres far.

Jens Michael Schau dækkede liget til og vaskede sig. Så blev han pludselig grebet af paranoia. Han forestillede sig, at Christian Kampmanns far, som var jæger, ville komme og skyde ham. Schau tog flugten ud i fyrretræs-plantagen, fortalte han dommeren.

Det var en skovtekniker som så den forvildede mand og slog alarm. Schau blev anholdt, tilstod, og i retten forklarede han detaljeret om det blodige hændelsesforløb.

Matadors afløser
Baggrunden var den, at han var bange for, at Christian Kampmann ville forlade ham. Parret havde lige fået til opgave at skrive Matadors afløser til Danmarks Radio, men deres kærlighedsforhold var på retur. Serien skulle hedde »Et frit land«, men den blev skrinlagt efter Kampmanns pludselige og dramatiske død.

I marts 1989 blev Jens Michael Schau idømt ti års fængsel for mordet på Christian Kampmann. Et mord, han selv havde skrevet drejebogen til.

I 1985 havde Schau vundet en dramatikerkonkurrence på Det Kgl.Teater med stykket »Joe«. Inspirationen havde Schau hentet i den virkelige verden. I 1967 blev dramatiker Joe Orton slået ihjel af sin jaloux kæreste gennem 16 år: den sindsforvirrede Kenneth Halliwell. Denne tragedie gjorde Schau først til dramatik og senere til virkelighed med sig selv i rollen som morder.