Flere end hver tredje af medarbejderne hos Den Kongelige Opera og Det Kongelige Kapel har oplevet mobning. »Helt uacceptabelt«, lyder det fra en professor i Ledelse.

Det er ikke kun nydelige toner og yndefuld musik, der kommer fra Den Kongelige Opera og Det Kongelige Kapel. For det er kommet frem, at der er store problemer med både mobning og seksuel chikane.

Kulturen på TV 2 News har fået aktindsigt i en mobbe-undersøgelse fra april i år, som viser, at mere end en tredjedel af medarbejderne i Operaen har været udsat for mobning. Blandt sangere og musikere har flere følt sig hånet, bagtalt og truet, mens enkelte har oplevet seksuel chikane.

Et resultat, som er rystende.

- Det er helt uacceptabelt. Det er interessant på den ubehagelige måde, at de her problemer ikke kun er isoleret til balletten personificeret ved Nikolaj Hübbe. Det tyder på, at det er et generelt problem i Det Kongelige Teater, siger Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, til Kulturen på News.

De ofre for mobning, som føler, at de er blevet personligt chikaneret ved hån, bagtalelse eller drilleri, tegner sig for mere end halvdelen af gruppen, mens mere end en fjerdedel har oplevet truende adfærd, hvor de er blevet skubbet eller har fået spærret vejen.

Blandt Operaens 89 medarbejdere, som har deltaget i undersøgelsen, har fire svaret, at de har været udsat for seksuelt krænkende adfærd.

Problemerne hos Operaen og Det Kongelige Kapel overstiger mobningen i Balletten, hvor knap hver tredje i undersøgelsen har gjort opmærksom på, at de er blevet mobbet.

I forhold til resten af arbejdsmarkedet ligger procenten hos Det Kongelige Teaters institutioner højt. Generelt har 6,7 procent af den arbejdende del af befolkningen følt sig mobbet, viser en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Problemet er dog også nået et omfang, hvor teaterchef Erik Jacobsen har været nødt til at informere kulturminister Uffe Elbæk. Det fremgår af et notat, som Kulturen på TV 2 News er i besiddelse af. Her får ministeren at vide, at »der tillige har været behov for særlige fokusområder for Operaen, da resultatet af Operaens trivselsmåling var lavere end gennemsnittet på teatret«.

Fyringerne og nedskæringerne tidligere på året kan have medvirket til den dårlige trivsel, mener den nye operachef, Sven Müller.

- Det skaber en stemning af mistro og usikkerhed, måske prøver man endda at få andre ud, så ens egen plads bliver sikret. Den slags sker alle steder, og det må vi tage alvorligt, siger han til Kulturen på News.