The xx er gode til afslapning i sofaen søndag formiddag, men til en feststemt fyldt koncertsal fredag aften egner de sig ikke helt.

I august sidste år debuterede den britiske kvartet med det simple navn, The xx, med et selvbetitlet album fyldt med minimalistisk musik. Omslaget var også simpelt; ét stort hvidt x på en sort baggrund. Der blev med andre ord blev der skåret ind til benet både på form- og indholdssiden.

Siden dengang er gruppen blevet et medlem mindre, men det var nu ikke noget man bemærkede under fredag aftens udsolgte koncert i Store Vega.

Her spillede det hele nøjagtigt som på plade, dog plus et par covernumre. Forventningerne blev således indfriet, men på den lidt negative måde.

For The xx’ krydsning af 80’ernes The Cure og 90’ernes indadvendte shoegaze blev nemlig hurtigt halvkedelig trods koncertens korte længde på knap en time.

Og det selvom man må give The xx, at den konstante vekslen mellem kvindelig og mandlig vokal i front – signeret guitarist Romy Croft og bassist Oliver Sim – var effektiv, og selvom man må give manden i det elektroniske maskinrum, Jamie Smith, at han lagde et solidt rytmisk fundament bag parret.

Og der blev såmænd også lagt fortrinligt fra land med trekløveret ’Intro’, ’Crystalised’, ’Islands’, men den minimalistiske musik hurtigt viste sine begrænsninger. The xx leverede varen, fornemmede man, men nogen stor koncertoplevelse blev det ikke.

Netop for musikken er som skabt til sofaen søndag formiddag – ikke til en feststemt koncertsal fredag aften.

Publikumspleasere og pusterum

Dog talte den minimalistiske musik flere gange for sig selv i al sin skønne simpelhed, hvor hittet ’VCR’ stod stærkt som en medrivende publikumspleaser midtvejs, mens ’Basic Space’ på samme måde markerede et tiltrængt pusterum netop fordi den ikke lød som alle de andre sange.

Omfortolkningen af Womack & Womacks plastisk-R&B-hit ’Teardrops’ fra 80’erne var derimod mere kuriøs end åbenbarende, men på den anden side bevægede The xx sig ud af deres egne klichéer mod slut med ’Infinity’, der lød som Chris Isaak på valium. Dét fungerede.

Koncerten blev aldrig direkte dårlig, men når 55 minutter kan føles så lange som de gjorde denne fredag, kan det ikke skyldes andet end bandets insisteren på minimalismen.

Fred være med det, men lidt brud på den musikalske rammefortælling til næste gang vil ikke skade.

The xx spiller på Voxhall i Århus i aften, lørdag. Koncerten er udsolgt.