Det er snart fire år siden, at Iben Hjejles mor døde af kræft. Og den folkekære skuespiller var i går tydeligt berørt, mens hun sang med på »Amacing Grace«, som Etta Cameron sang som afslutning på præsentationen af årets brystkræftkampagne.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Jeg stiller op som pårørende, fordi jeg selv har mistet min mor, og det føles godt, at jeg kan gøre noget. Min mor blev opereret to gange for brystkræft, men det var kræften indeni, som hun til sidst døde af,« fortalte Iben Hjejle, som sammen med Natasja Crone stiller op som ambassadører for brystkræftkampagnen, der varer oktober ud.

»Kræft er i det hele taget en hæslig sygdom, og den er så uhyggelig, fordi den rammer i flæng. Men selvfølgelig betyder det noget, at lige netop brystkræft rammer flest kvinder, og at det faktisk er hver tiende kvinde i Danmark, som får sygdommen,« sagde Iben Hjejle, som også tidligere har stillet op for brystkræftkampagnen, som kører over det meste af den vestlige verden i oktober.

»Jeg håber også at give mit lille bidrag til, at vi forhåbentlig kan få rettet op på behandlingen af brystkræft i Danmark. Det er jo grotesk, at de kirurger, der opererer brystkræftpatienter, ikke engang er uddannet til det. Det vil jeg gerne slå et slag for,« sagde Iben Hjejle, som dog ikke kan sætte en finger på den behandling, hendes egen mor fik på Amtssygehuset i Herlev.

»Både læger og sygeplejersker var fantastiske, og hjemmesygeplejerskerne var også virkelig dygtige. Vi var jo frygtelig bange og usikre hele tiden, fordi vi ikke vidste, hvad der nu skulle ske, og de viste hele tiden både forståelse, medfølelse og finfølelse,« husker Iben Hjejle, som dog finder én ting dybt kritisabel:

»Jeg fatter ikke, at disse mennesker, som passer og plejer de syge, ikke får en ordentlig belønning. De burde have en løn på en million for det fantastiske arbejde, som de udfører hver dag. Det ville da kun være rimeligt.«

Fokus på forskning i brystkræft

»I alle andre lande findes der specialister, der opererer brystkræftpatienter, men i Danmark er der ikke engang en formaliseret uddannelse på dette felt. Og det er endda så uhyre vigtigt, da kirurgien er basisbehandlingen af brystkræft. Men jeg er glad for, at Kræftens Bekæmpelse nu vil gå ind i udforskningen af brystkræft,« sagde overlæge Mogens Blichert-Toft fra Mammakirurgisk Klinik på Rigshospitalet, da han i går fik overrakt Patientforening for Brystopereredes ærespris.

Men nu indleder Kræftens Bekæmpelses afdeling for brystkræft altså endelig forskningssamarbejde med de få specialister, der findes her i landet.



En lang række firmaer støtter i år kampagnen mod brystkræft. Magasin sælger lys, og kosmetikfirmaet Estée Lauder har et specielt udvalg af præparater, hvor overskuddet går til forskning og vejledning til brystkræftpatienter og deres pårørende.

I år er der desuden designet en pelskrave, som sælges i både sort/brun og lyserød i Hennes & Mauritz. Den koster omkring 80 kr., og også her går overskuddet fra salget til brystkræftsagen.

»Og vi skal jo være gode mod dyrene, så bare rolig, den er lavet at kunstpels. Man kan jo ikke pelse mink for at støtte en brystkræftkampagne,« beroligede Iben Hjejle.