Mike Tramp tjente en formue på ganske få år, da han levede i rockens overhalingsbane. Alligevel endte han med at stå i gæld.

Mike Tramp har stået på toppen af rock’n roll-verdenen. Altså den virkelige top. Der, hvor kvinder, millioner og succes kommer i så store mængder, at du ikke kan holde styr på det. Men han har også prøvet at brænde det hele af, stå tilbage med guitaren under armen og en milliongæld på samvittigheden.

Aftenens finalist i TV2-programmet 'AllStars' får de fleste andre danske musikeres forsøg på et rock’n roll-liv til at ligne en små-kedelig spejdertilværelse. Efter at have kæmpet sig til tops i musikverdenen med sit band White Lion i slutningen af 1980erne, turnerede han verden rundt med Aerosmith, AC/DC og Ozzy Osbourne.

Han spillede udsolgte stadionkoncerter og var et feteret stilikon. Han udlevede sin ultimative drengedrøm.

Det største
- Når 75.000 mennesker bare siger 'yeah' i det samme sekund, du kommer ind på en kæmpe rockscene. Der er ingen orgasme i hele verden, der er i nærheden af at kunne slå det, siger Mike Tramp om den tid, hvor White Lion toppede hitlisterne i USA og blev spillet nonstop på MTV.

- Det var vores Mount Everest. Det var Mekka for os – det var som om himmerigets porte blev åbnet, fortæller han.

Synet bag de porte er noget, som man tror kun findes i film. Topløse kvinder til koncerterne skreg som besatte, når bandet kom på scenen. Kvinder gav blowjobs til crewet i håb om at få et backstagepas. Alle på tur-holdet væltede sig i villige kvinder. Selv manden, der stod og solgte T-shirts med White Lions logo på.

Men her stoppede eventyret ikke for de fire bandmedlemmer. Når man er en del af rock’n rollens kransekage, så vælter millionerne ind på kontoen.

Ifølge B.T.s kilder har Mike Tramps personlige indtægt i årene med White Lion været 150-200 mio. kr. Selv kan Mike Tramp ikke komme det nærmere, end at det er et trecifret millionbeløb - for som han siger:

- Jeg lærte jo aldrig at administrere penge. Det lærer du ikke på rock’n roll-skolen. Der lærer du bare at bruge dem, forklarer den 48-årige sanger om det, der var den uvirkelige virkelighed for en knægt, der er opvokset med koldt vand i hanen på Vesterbro.

Vi væltede os i penge
- Vi væltede os i penge, vi gav jo koncerter og solgte masser af plader og merchandise. Så købte man en motorcykel den ene dag og en sportsvogn dagen efter, siger Mike Tramp, der godt er klar over, at det kan virke som en letsindig omgang med penge.

- Men det var jo matadorpenge. Vi følte ikke, at vi arbejdede hårdt for dem. Vi turnerede jo og gjorde det, vi elskede. Vi havde arbejdet så dødhårdt for det her og endelig fået succes. Så vi ville bare nyde det, og derfor brugte vi løs, forklarer Mike Tramp.

Særligt èt køb fortæller bedre end noget andet om den helt ekstraordinære tilværelse, som Mike Tramp levede på det tidspunkt. Pludselig så Tramp muligheden for at få realiseret en af sine store drømme: Han ville bygge sin egen ranch. Langt væk fra storbyens stress. Navnet skulle være Valhalla – inspireret af den nordiske mytologis højborg.

- Så købte jeg et bjerg i Colorado uden at tænke mig om. For fanden mand - her skulle ranchen ligge. Men jeg havde ikke undersøgt det ordentligt.

Det var så højt oppe, at man ikke rigtig kunne trække vejret deroppe. Og så var det dækket af sne halvdelen af året. Elektricitet kunne du heller ikke få derop på grund af højden, fortæller Mike Tramp.

Og at det netop er koldt på toppen, måtte Mike Tramp sande kort efter. White Lion var blevet presset ud i et par hurtige album, som slet ikke kunne leve op til den succes, de havde haft tidligere. Samtidig kurerede bandet Nirvana, med en helt ny slags rock, 1980ernes heavy metal-feber i USA. Derfor endte det med en længere White Lion-nedtur, som i 1991 kulminerede med en opløsning.

Pengene var væk
- Vi gled længere og længere fra hinanden. Og så var vi to (Mike og guitaristen Vito Bratta red), der tjente 100 gange så meget som de andre, fordi vi lavede musikken. Sådan noget ødelægger et band, fortæller Mike Tramp, der havde mistet kærligheden til musikken i den sidste tid med White Lion.

Derfor lavede han sit eget band, hvor han igen ville finde glæden ved at spille og optræde. Bandet fik navnet Freak of Nature og spillede sammen 1991-1995, men var aldrig i nærheden af samme succes som White Lion. Derfor gjorde det ondt på pengepungen, at Mike Tramp havde ødslet så mange af pengene væk under sin storhedstid. Specielt fordi han havde investeret mere end 40 mio. kr. i Freak of Nature. Penge som var væk, da bandet blev opløst.

Bunden blev ramt, da Mike Tramp kort efter sønnen Dylan kom til verden i 1994 fik et skattesmæk af de helt store. Den danske rock’n roller skyldte den amerikanske stat mere end to millioner kr. Og alle pengene fra den forgangne storhedstid var væk.

- Så gik jeg ned til banken og proppede plastickortet ind i automaten. Så kunne jeg se, at der stod 25.000 kr. på kontoen. Så tænker du 'fuck man' - specielt med en nyfødt søn. Men så tager man den derfra. Det går op og ned i showbusiness, sådan er det, griner Tramp, der fik låst sin indkomst, indtil 'Uncle Sam' havde fået sit tilgodehavende.

Selvom det var en hård tid, hvor flere værdigenstande røg til pantelåneren i bytte for hurtige kontanter, så fortryder Mike Tramp ikke, at han skruede op for luksusforbruget, mens det gik godt.

Jeg lever i nuet
- På et tidspunkt begyndte min revisor at snakke om, at jeg måske skulle lægge penge fra og tænke på pension. Det kunne jeg overhovedet ikke følge. Jeg lever i nuet og gider ikke tænke på, når jeg bliver gammel. Jeg er da bedøvende ligeglad med, hvor god en lænestol jeg kan købe, når jeg er pensionist, siger Mike Tramp, der understreger, at hans økonomi har det fint i dag, selvom pladesalget ikke har været prangende siden slutningen af 1980erne.

- Hvis du kigger på mig, så ser jeg vist nogenlunde ud. Jeg har rent tøj på og mine skosåler er da i hvert fald ikke slidt helt ned, siger han og bryder ud i et stort grin.