»Vi oplever det som et angreb på det allerhelligste, vi har: Vores redaktionelle frihed og vores troværdighed.«

Sådan indledes et brev sendt til TV 2's ledelse, efter nyhedschef Jacob Kwon onsdag besluttede at droppe den MeToo-dokumentar, som mediet var i gang med at lave.

Brevet er underskrevet af flere prominente navne, skriver Berlingske og Journalisten.

Det er de to redaktionschefer på Dokumentar og Aktualitet, Troels Jørgensen og Michael Nørgaard, der har sendt brevet ud til alle medarbejdere.

De er ikke enige i ledelsens vurdering af, at TV 2 ikke kan undersøge TV 2 og beholde troværdigheden.

Sagen er nemlig, at arbejdet med den omtalte MeToo-dokumentar har vist, at projektet i høj grad ville komme til at handle om koncernen selv. At flere af de i projektet undersøgte sager drejede sig om seksuelle krænkelser og sexisme på netop TV 2.

»Det er ikke troværdigt, at TV 2 undersøger TV 2,« forklarede Jacob Kwon onsdag aften til B.T. om sin beslutning om at skrotte projektet.

»Vi vil risikere at blive beskyldt for enten at være for hårde eller for skånsomme i vores afdækning. Det er heller ikke troværdigt, at kollegaer skal interviewe kollegaer.«

Nyhedsdirektør Jacob Kwon.
Nyhedsdirektør Jacob Kwon. Foto: TV 2/Per Arnesen
Vis mere

I samme ombæring forklarede nyhedsdirektøren, at arbejdet med dokumentaren havde skabt utryghed blandt de ansatte, men at dokumentarholdet af gode grunde var kede af og skuffede over beslutningen om at sløjfe projektet.

Den skuffelse – og utilfredshed – sætter medarbejderne altså nu ord på i et brev sendt til ledelsen:

»Nyhedschef Jacob Kwon begrunder blandt andet beslutningen med, at TV 2 ikke kan undersøge sig selv, uden at det skader det, vi lever af – nemlig vores troværdighed. Den analyse forstår vi ikke. Vi mener tværtimod, at det skader TV 2’s troværdighed, at vi ikke kan publicere samfundsrelevante og kritiske historier, som omhandler vores fælles arbejdsplads,« lyder det således.

Redaktionscheferne anerkender, at dækningen af MeToo er et område fyldt med problemstillinger, men understreger, at journalisterne på projektet, siden det blev sat i gang i september, har tilstræbt sig til at gå objektivt og kritisk til værks.

Brevet til ledelsen er ifølge Berlingske underskrevet af over 100 TV 2-journalister – blandt andre kendte navne som Cecilie Beck, Divya Das, Ditte Haue, Jannie Pedersen og Thomas Buch-Andersen.

Onsdag understregede Jacob Kwon overfor B.T., at dokumentarholdets arbejde med MeToo-dokumentaren er sket sideløbende med, at et eksternt advokatfirma har undersøgt kulturen med sexisme og seksuelle krænkelser på TV 2.

De to gruppers arbejde er dog sket i to forskellige spor, og dokumentargruppen har altså ikke haft adgang til selve advokatundersøgelsen.

Advokatundersøgelsen blev iværksat i efteråret i kølvandet på et støttebrev til Sofie Linde, efter hun havde holdt sin MeToo-tale til 'Zulu Comedy Galla'. Et støttebrev, som seks kvindelige TV 2-ansatte stod bag.

For nuværende er blandt andre Jens Gaardbo og Jes Dorph-Petersen blevet afskediget på baggrund af undersøgelsen.

Førstnævnte på grund af »dårlig dømmekraft« i sin tid som nyhedschef fra 1997 til 2003. Sidstnævnte på baggrund af to konkrete anklager fra tidligere journalistpraktikanter, der har berettet om hændelser, de fandt seksuelt krænkende.