Rykningen af TV-Avisen er først og fremmest en udvidelse af prime time, vurderer forsker og direkte konkurrent. Men nyhederne bliver også bedre, insisterer DR.

Seerflugten fra DR1 skal stoppes. Det skal blandt andet ske ved at rykke TV-Avisen fra klokken 21 til 21.30 og samtidig tilføre flere ressourcer til nyhedsflagskibet, lyder meldingen fra DR.

Men det er en farlig vej at gå, vurderer medieforsker ved Københavns Universitet Stig Hjarvard.

- Det er da en mulighed, men det er langt fra sikkert. Og det er risikofyldt at forsøge at ændre folks TV-vaner, siger han.

Forskeren mener da heller ikke, at det bliver TV-Avisen, der skal stoppe, at seerne siver.

- Jeg tror ikke, at flytningen er motiveret af TV-Avisen selv. Den er motiveret af DRs samlede behov for at få flere seere på hovedkanalen, siger Stig Hjarvard.

Og det skal ske ved at give mere plads på sendefladen, så public service-kanalen kan opfylde danskernes behov for underholdning, debatprogrammer eller andet programstof i den bedste sendetid.

- De udvider primetime, så der bliver plads til at lave noget mere mellem de to TV-aviser. DR vil have mere underholdning eller en mulighed for at kunne sætte dagsordenen og følge op på nogle ting, inden de når til TV-Avisen, siger Stig Hjarvard.

Set i forhold til den direkte konkurrent er det da også en rigtig god idé, mener forskeren. Hvor DR1 på nuværende tidspunkt blot har en time - fra klokken 20 til 21 - til at vise andet programstof, så har TV 2 to timer til at kredse for seerne med varieret TV.

Den ekstra halve times prime time kan ifølge Stig Hjarvard vise sig at blive vigtig for DR1, da der kan presses et ekstra program ind, som kan være med til at ramme bredere blandt de danske TV-seere. Men DR1s nyhedstime kan komme til at miste terræn, selv om der bliver afsat flere ressourcer.

- Det er ikke sikkert, at det er godt at rykke TV-Avisen en halv time. De fakta- og magasinprogrammer, der nu kommer klokken 22 vil konkurrere direkte med TV 2 Nyhederne, understreger Stig Hjarvard.

TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, kalder DRs satsning for modig og interessant.

- Men man skal som regel være varsom ved at flytte nyheder og især med at flytte dem til skæve tidspunkter, pointerer han.

Nyhedschefen ryster ikke på hånden over, at DR har valgt at rykke TV-Avisen, så magasinprogrammerne kommer til at ligge direkte over for TV 2s sene nyheder.

- Vi er vant til at have stærk konkurrence både klokken 19 og 22, og det er ikke sådan, at vi skal gøre alt muligt anderledes nu. Vi kommer ikke til at flytte sendetidspunkter. Efter min mening har vi de bedste sendetider for nyheder, siger Michael Dyrby, som dog ikke vil afvise, at DR-beslutningen kommer til at betyde noget for TV 2.

- Når man flytter rundt på programmer, så vil det altid have en indflydelse. Der sker hele tiden noget i medieverdenen, og vi andre aktører gør jo også noget. Men vi tager imod konkurrencen med kyshånd, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at 22-nyhederne står lige så stærkt, som de altid har gjort, understreger TV 2s nyhedschef.

Michael Dyrby tager - ligesom Stig Hjarvard - først og fremmest ændringen i DRs sendeflade som et tegn på, at der skal gøres mere plads til »Bonderøven«, »Gintberg på Kanten« og andre af DRs egne produktioner.

- De får i hvert fald en længere prime time, hvilket, jeg tror, er målet i første omgang, siger nyhedschefen.

Men udvidelsen af programfladen i den bedste sendetid kommer også til at give en bedre og mere set nyhedstime, lyder meldingen fra DRs mediedirektør, Gitte Rabøl.

- Det er svært at skille aftenen på DR1 ad. Nyhederne og de andre programmer hænger sammen. Hvis vi får lavet en stærkere aften på DR1 frem mod nyhederne, så styrker det også nyhederne. Vi ved, at over halvdelen af de seere, der vælger at se TV-Avisen eller andre nyhedsudsendelser ikke zapper ind. De kommer med fra de tidligere programmer. Og så ved vi, at der er flere seere klokken 21.30, siger hun.

Derfor holder hun fast i, at der ikke kun er tale om en opprioritering af programsiden i prime time.

- Det er en styrkelse af begge dele. På denne her måde giver vi danskerne det absolut bedste tilbud på DR1, hvor de får mulighed for at se flere forskellige programmer og få en styrket nyhedstime, siger Gitte Rabøl.

Og så kan det godt være, at den nye satsning og de ekstra midler til nyhedsdækningen kommer til at gå ud over andre områder.

- Det er nogle penge, som vi omprioriterer, så vi holder os inden for rammen, siger mediedirektøren.

Ændringerne i DR1s sendeflade træder i kraft efter sommer, men der er ikke fastsat en præcis dato endnu. Når DR1-satsningen starter, vil der blive afsat »pænt tocifret millionbeløb på årsbasis« som ekstra bevilling til nyhedsdækningen, siger DRs nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, til Journalisten.