- Det var jo ikke bare forelskelse, men ligeså meget følelsen af at have mødt en soulmate, har Frederik sagt.

I år 2000 fløj kronprins Frederik om på den anden side af jorden for at overvære de danske atleter deltage i de Olympiske Lege i Australien.

Men privat var det kronprinsen selv, der løb med den største sejr af alle, for det var der, Down Under, at han mødte kronprinsesse Mary for første gang.

I biografien "Under Bjælken" fra 2017 fortalte kronprinsparret nærmere detaljer om den skæbnesvangre aften.

De mødte hinanden på en restaurant og faldt i snak senere på aftenen.

Kronprinsen var træt og jetlagget efter den lange tur tværs over tidszoner og kontinenter, men han blev alligevel hængende, fortalte kronprinsessen i biografien.

- Det endte med, at Frederik, jeg og to andre tog hen på en natklub, hvor vi fortsatte dansen og snakken, sagde kronprinsessen i bogen.

- Jeg var først hjemme ved tre-fire tiden. Frederik satte mig af i en taxa, og inden den forsvandt om hjørnet, bad han om mit telefonnummer. Jeg gav ham det og fik et lille godnatkys på kinden, sagde hun i "Under Bjælken".

Han ringede til hende dagen efter.

Også han var meget mærket af mødet aftenen forinden, fortalte han i biografien "Frederik - kronprins af Danmark" fra 2008.

- Indledningen var lidt hemmelighedsfuld, men meget smuk. Hvis man skal visualisere det, var det nærmest som et sommerlandskab i måneskin.

- Det var alt ved hende, jeg blev draget af. I begyndelsen var det hendes øjne og relativt dybe stemme. Det var jo ikke bare forelskelse, men ligeså meget følelsen af at have mødt en soulmate. Hvad præcist er svært at sige, når jeg elsker min kone, som jeg gør, sagde han.

Den royale romance fortsatte på hver sin side af kloden, inden kronprinsesse Mary flyttede Danmark.

Efter tre års forhold faldt kronprins Frederik på knæ under en romantisk rejse til Rom.

Det fortalte kronprinsen i bogen "Frederik - kronprins af Danmark".

- Og så sagde jeg: "Du kan ikke sige nej, du må ikke sige nej, du bliver nødt til at sige ja". Og så sagde hun "ja". Det var dejligt og lykkeligt. Vi var lykkelige og bare os to, sagde han i bogen ifølge avisen.

Hele landet blev præsenteret for kronprinsesse Mary, da parrets forlovelse blev offentliggjort i oktober 2013.

- Han gør mig glad. Han er klog, modig og omsorgsfuld, og så er han ret sjov og charmerende. Han er varm, og han har et stort hjerte, fortalte hun den fremmødte verdenspresse.

Parret giftede sig ved et forårsbryllup i 2004. Kronprinsesse Mary blev fulgt til alters af sit kilt-klædte far, som har skotske aner, mens brudebuketten havde australske strejf i form af australske blomster.

I oktober året efter brylluppet blev kronprinsparret forældre for første gang.

Prins Christian kom til verden 15. oktober 2005, i april 2007 blev prinsesse Isabella født, og i januar 2011 fordoblede kronprinsparret børneflokken med tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

/ritzau/