Entertaineren Martin Brygmann fylder 60. - Hvis man er lydhør overfor, hvad ens krop dikterer, og hvad ens sind tænder på, tror jeg, man får et lykkeligere liv.

Satiriker, skuespiller, manuskriptforfatter, komiker, komponist, konferencier, entertainer, musiker og vært.

Men først og fremmest Martin Brygmann.

Energisk, kreativ og altid i bevægelse.

Den 25. januar fylder den kendte kunstner 60 år.

- Jeg har det så fint. Så længe det varer, har jeg det rigtigt godt med at blive ældre, siger Martin Brygmann og fortsætter:

- Jeg forholder mig hele tiden nysgerrigt til livet. Jeg føler mig ung. På godt og ondt. Helt automatisk synes jeg, ting er spændende. Samtidig er det sgu også lidt anstrengende. Det er derfor, jeg godt kan lide at blive ældre.

- Jeg får noget erfaring. Og så er det ikke så skræmmende, når man har oplevet det meste før. Jeg ved, at det nok skal gå. Ellers må man løse det.

Martin Brygmann kom til verden i Kølvrå i 1963. Familien flyttede hurtigt fra det midtjyske til de københavnske forstæder, hvor han voksede op med sine forældre og tre søskende. Heriblandt storebroren Lars Brygmann, der i dag er kendt som skuespiller.

Allerede fra barnsben begyndte Martin Brygmann at spille trommer, og det blev definerende for ham.

Efter 10. klasse forsøgte han sig først med gymnasiet og så VVS-uddannelsen. Men han fandt aldrig rytmen nogen af stederne. Den lå i trommestikkerne, så dem satsede han alt på.

Han kom bag gryderne for Love Shop og Lars H.U.G., og herfra tog hans musikalske karriere fart. Han har knap 400 titler registreret i Koda og er manden bag megahittet "Vent på mig".

- Jeg er altid 100 procent sikker på, hvad der er det bedste. Indtil jeg føler noget andet. Tvivlen er altid min ledsager, min bedste ven, siger han og tilføjer:

- Jeg har et virkelig stærkt kompas til, hvad jeg selv synes, er det rigtige at gøre.

Martin Brygmann har også forfattet satiriske sange som "For kendt" som en del af Lex & Klatten med Hella Joof, Peter Frödin og Paprika Steen.

Comedykvartetten blev siden til en trio under navnet Det Brune Punktum.De lavede flere satireshows og lagde æteren ned med hits som "Jeg vil i seng med de fleste", "Kom lad os gå" og "Vi skal ud i det blå".

- Det Brune Punktum blev et folkeligt gennembrud og har betydet alt for mig karrieremæssigt, konstaterer Martin Brygmann.

- Det er det, der gør, at jeg kan tillade mig at lave alle de forskellige ting, jeg gør i dag - og at folk gerne vil se på det, tror jeg.

Bladrer man gennem Martin Brygmanns farverige repertoire, ser man, at han har guidet seere og deltagere gennem Dansk Melodi Grand Prix flere gange. Han har også vundet Tvprisen som årets underholdningsvært i 2020 for TV 2 Charlie-programmet "En trekant, en sang".

Han har haft roller i "Jul i Valhal" og "Jesus & Josefine", som han også har skrevet musikken til. Han har spillet titelrollen i de nyeste Far til fire-film og medvirket i musicals og revyer. Blot for at nævne et udpluk.

Martin Brygmann har været en del af adskillige ensembler. Men i 2011 lavede han sit første onemanshow, "De fleste ulykker sker med lemmet".

Kort inden premieren kollapsede han af udmattelse. Onemanshowet viste sig at være en enmandsforestilling.

Men "the show must go on".

- Det er sådan i vores branche, at hvis der er udsigt til fyldte sale, kan man ikke bare sige: "hej hej, nu tager jeg på ferie".-

Derfor måtte jeg kravle op ad bjerget, selv om jeg var helt ud at skide. Det er 100 procent min største bedrift, at jeg gennemførte premieren på Bellevue Teatret den 5. maj 2011.

Datoen er mejslet i ham som en evig reminder.

- Jeg klarede premieren, selv om jeg havde det ad helvede til, fortæller han.

- Jeg bed tænderne sammen. Og så brugte jeg en lille smule medicin. Lige nok til at komme igennem og tage toppen af angsten. Jeg har aldrig taget det før eller siden. Jeg vil ikke optræde på medicin.

Han er dog ikke bange for at kollapse igen.

- Jeg har nogle redskaber til at tackle det. Og mit fornemmeste redskab er forberedelse, fortæller Martin Brygmann.

- Hvis jeg skal på scenen, og jeg føler mig uforberedt, kan angsten godt stikke sit grimme hoved frem lige så stille. Men så forbereder jeg monstret væk.Skulle et show alligevel ikke svinge, lader Martin Brygmann sig ikke slå ud.

Han har prøvet det, der var værre.

- Det sætter tingene i relief, og på den måde er jeg enormt glad for, at det skete, siger han.

Martin Brygmann har altid været en lidt usikker dreng og egentlig også ret genert.

Så det kan måske forekomme kontraintuitivt, at han i det hele taget tør stille sig op på en scene. Endda splitterravende nøgen, som han gjorde i en sketch til Zulu Comedy Galla i Operaen i København i 2011.

Men det kræver intet mod af ham, for det er ikke Martin Brygmann, der går på scenen, men derimod den karakter, han spiller.

Da sketchen sluttede, og han blev båret af scenen, hev han bukserne på igen med lynets hast.

- Jeg tror, der er mange skuespillere, der har det sådan. At de i virkeligheden er blufærdige, men for at slippe for det leger de, at de er en anden, funderer Martin Brygmann.

Det er dog i eget navn, at han har kastet sig over sit næste projekt. Sammen med Poul Reimann og Peter Stenbæk har han dannet trioen Martin, Poul & Peter.

Sammen er de ved at færdiggøre deres debutplade med 80'er-inspireret funkmusik.

- Jeg elsker mit job - jeg lever simpelthen af mine hobbyer, og det er dejligt, at jeg også kan brødføde min familie med det, siger Martin Brygmann.

Han har fem børn i alderen 8 til 33 år.Fra sit første ægteskab med dramatikeren Line Knutzon har han sine to største børn. De blev skilt, da børnene var helt små. Det var forfærdeligt, men med tiden ordnede det sig, fortæller han.

Martin Brygmann mødte kærligheden igen og har tre børn med sin hustru, Marianne.

Hun sørger for familien, når hans arbejde bringer ham land og rige rundt.

- Jeg ved ikke, hvad hun er gjort af, men det må være noget granit. Hun er virkelig, virkelig stærk, siger Martin Brygmann.

- Hun arbejder selv som arkitekt og har rigeligt på sin tallerken. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan hun klarer det. Ovenikøbet med et smil som regel.

Sideløbende med sit nye band, sine konferencier-tjanser, musikproduktioner - og alt muligt andet - holder Martin Brygmann foredraget "Tilfældighed eller skæbnen".

Han ved ikke helt selv, om han egentlig tror på skæbnen - men, siger han:

- Jeg ved bare, at hvis man er lydhør overfor, hvad ens krop dikterer, og hvad ens sind tænder på, så tror jeg, man får et lykkeligere liv, siger han.

- Hvis jeg kradsede af nu, ville jeg virkelig have haft et fantastisk liv. Det er en god følelse at have. Men der er en masse mere at opleve.

/ritzau/