Filminstruktør Asger Leth - søn af filmmanden Jørgen Leth - laver nu storfilm med blandt andre Sean Penn, Oscar-vinder og et af Hollywoods største skuespillernavne.

Det er intet mindre end dansk film-historie. I hvert fald for en ung dansker i Los Angeles, der lige nu er sjældent forårsglad.

- Ja, det går sgu meget godt, siger filminstruktør Asger Leth på mobiltelefonen fra Los Angeles til BT TV - man kan høre ham smile, så kæberne næsten er ved at gå af led

Og for den unge danske filmmager er det ikke bare hans livs største filmopgave, der nu er booket i kalenderen - det er den allerstørste livsdrøm.

- Ja, selvfølgelig har jeg sommerfugle i maven, siger han. Men han må også galvanisere sine nerver med rustfrit stål. For det er jo Hollywood, og alt kan ske.

SE BILLEDSERIENPenn's populære præstationer


Læs mere nedenfor

Mere kendt end far
Men nu skulle det være ganske vist. Dels at Leth og filmselskaberne har overtalt superstjernen Sean Penn til at spille filmens hovedrolle. Dels at den verdenskendte Jørgen Leths søn nu udkommer på det internationale filmlærred med sin egen spillefilm - og bliver endnu mere verdenskendt end farmand.

- Vi er i så småt ved at komme i omdrejninger. Alt det her Hollywood-halløj er jo et kæmpe puslespil af skuespillere og deres kalendere, jonglering af store filmhold, og stribevis af kontrakter. Men nu er vil ige ved at være der!, siger Asger Leth.

I international superliga
Den 37-årige filminstruktør gjorde sig for alvor bemærket i filmverdenen, da han for et par år siden lavede en dokumentarisk film fra slumkvartererne på Haiti. Den barske film om vold, fattigdom og kærlighed, 'Ghosts of Cité Soleil', blev optaget i 'real life' og 'on location' i et af verdens farligste områder, nemlig bydelen Cité Soleil i den haitianske hovedstad Port-au-Prince.

Men denne gang bliver historien ikke virkelighedens kloakker og teenage-bander, der skyder hinanden på Haiti; filmet med små videokameraer og lidt skrattende lyd. Nu er Asger Leth rykket op i den internationale superliga som filminstruktør - klar til at indtage det store Hollywood-lærred med alt, hvad det indebærer.

- Jeg har jo lige siden Haiti-filmen lagt alt andet på hylden. Brugt to meget hårde år på at nå her til. Det har været hårdt både psykisk og fysisk, så det er fantastisk nu at være nået frem til konturen af en startlinie og begynde på det egentlige arbejde, siger Asger Leth.

En livsdrøm går i opfyldelse
Filmselskaberne bag 'Leth Juniors' nye film er Hollywoods allerstørste: Universal Pictures og Imagine Entertainment. Filmen, der indtil videre har den amerikanske arbejdstitel 'Cartel' - Kartellet, red. - foregår i Mexico og handler om en mand - Sean Penn - hvis hustru bliver myrdet og som så skal beskytte sin søn i et råt, voldeligt miljø.

- Det er jo en livsdrøm der går i opfyldelse - en drøm, som meget få kommer i nærheden af. Hollywood er måske skræmmende i mange filmskaberes øjne, men det er også en by med mange usædvanligt begavede og passionerede filmelskere. Sean Penn er for eksempel en fyr jeg kan swinge ret godt med, fortæller Asger Leth til BT TV.

- Og ja, jeg har talt med min far. Han sidder på Haiti og er nok rimelig stolt over, at det går, som det gør, så jeg håber, han snart kigger forbi Los Angeles og kan se, hvad jeg laver.

Filmselskaberne bag planlægger, at optagelser kan begynde allerede om få måneder. Helt afgørende bliver dette års store Oscar-stjerne, skuespilleren Sean Penn:

- Vi har holdt flere møder og det er ved at se rigtig godt ud, fortæller Asger Leth over mobilen fra Los Angeles.

De endelige datoer bliver først offentliggjort, når blækket fra Sean Penns fyldepen er sat på kontrakten og er tørt. Sådan er det i Hollywood.