Skuespilleren Lars Mikkelsen - uden filter

Skuespilleren Lars Mikkelsen, 42, der for øjeblikket er aktuel i krimiserien 'Forbrydelsen', har det med at vende bøtten en gang imellem. Fra at være storryger lagde han cigaretterne på hylden fra den ene dag til den anden.

Og hans karriere-forløb har også slået kolbøtter. For vejen til skuespilleriet gik over en noget besværlig bivej, nemlig via Livgarden og et biologistudium på Københavns Universitet.

- Jeg er glad for, jeg er vokset op i den tid, jeg er. Hvis jeg skulle vælge, som mange unge mennesker er tvunget til i dag, ville jeg sidde som en gnaven, mavesur biolog, fordi jeg ikke havde haft mulighed for at vælge. Jeg vil sætte stort spørgsmålstegn ved at presse unge ind på uddannelser så hurtigt som muligt, siger Lars Mikkelsen, der er bror til Mads Mikkelsen.

Skinger debat
Fornylig vendte han bøtten igen: Efter at have været ryger i 28 år og røget 40 Kings uden filter hver dag i de sidste ti år, er han holdt helt op.

- Jeg kunne simpelthen ikke tåle det mere. Det er ikke et indslag i den skingre debat om, at alle skal holde op med at ryge. Det synes jeg er forfærdeligt og umoralsk. Men jeg kunne ikke trække vejret til sidst. Så stod jeg af. Det var ikke så svært, - enten holdt jeg op, eller også døde jeg, fortæller Lars Mikkelsen, der lagde smøgerne fra den ene dag til den anden. På det punkt er han lige så viljestærk og kompromisløs:.

Viljestyrke
- Det var mig selv, der traf beslutningen om at 'vende bøtten' og prøve noget nyt. Det behøvede jeg ikke at gå til læge for. Alle kan gøre det. Jeg giver ikke så meget for, når folk siger, de ikke kan. Den største forhindring er dig selv, men du er nødt til at tage dit liv i dine egne hænder. Der er masse af ting i denne verden, der gør dig svag, og meget i vores samfund er bygget op på, at vi skal opfatte os selv som svage. Den støtte, der er i at sige nej til noget, vende bøtten, tage dit liv i dine egne hænder, så du kan mærke dit hjerte slå, det er optimalt,« siger Lars Mikkelsen.

- Jeg har ikke noget imod, at folk ryger omkring mig. Når jeg bliver gammel, vil jeg begynde at ryge igen. Men var jeg fortsat, tror jeg ikke, jeg var blevet gammel. Jeg er slet ikke hysterisk.