Den 21. juli var Mickey Fredie-Pedersen, farmand i den populære TV-familie, Familien Pedersen, på pladeshopping i den helt store stil.

I musikbutikken Axel Musics klassiske afdeling på Bülowsvej i København hentede han en kasse med ikke færre end 150 helt ens cd'er.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>På samme tid tog hans børn, Gigi og Sonnys album »Brother + Sister« et gevaldigt spring op ad de danske hitlister.Ifølge B.T.s kilder købte han samtidig 250 eksemplarer i andre butikker.

Mickey Fredie-Pedersen har svært ved at finde en grimasse, der kan passe, da B.T. ringer til ham, for at høre hvorfor han køber sine egne børns plader til fuld pris i pladebutikken, frem for at hente dem billigt ved pladeselskabet.

Retter sig selv
»Jeg har sgu ikke været i Axel Music. Det passer ikke,« siger han bestemt. Senere i samtalen retter han sig selv: »Lad os vende tilbage til dit første spørgsmål. Du spurgte om jeg har været i Axel Music.

Det har jeg heller ikke. Men jeg vil ikke udelukke at jeg har købt nogle kasser hos Axel Music.«

Han afviser blankt, at det skulle være for at hjælpe børnenes placering på hitlisten.

»Der skal sateme sælges mange kasser plader, for at hjælpe en god hitlisteplacering på vej,« understreger han. Hvorfor køber man så de dyre plader hos forhandleren, frem for hos pladeselskabet?

En håbløs forretning
»Ja, det lyder også tåbeligt. Det er jo en utroligt dårlig forretning. Selvfølgelig er det da det. Det er da en fuldstændig håbløs forretning.«

Hvorfor gør I det så? »Der er ingen logik i det.« Der må da være en eller anden form for logik. Man smider da ikke bare penge ud ad vinduet?

»Nå, det mener du ikke? Den sidste idiot er ikke født endnu,« siger han med et stort grin. Jeg tror simpelthen ikke på, at du går det fordi du er idiot ...

»Jeg gør det, fordi det jo er et regulært salg, der foregår. Og så er det da også rimeligt nok, at det bliver registreret. Så er der ligesom rene linier.

Det er det valg, vi har truffet. Det kan jeg ikke forklare dig. Det var bare det valg, vi traf.

Men jeg skulle have købt rigtig, rigtig mange plader, hvis det skulle booste placeringen på hitlisterne. Det gør ingen forskel i salgstallene,« slutter Mickey Fredie-Pedersen.

Der skal mere til
Det er pladebranchen ikke enig i. Flere forhandlere, B.T. har talt med, bekræfter, at der ikke skal meget mere end et par hundrede plader til, for at gøre hitlisteplaceringen væsentligt bedre.

Og netop derfor oplever Peter Hansen fra Axel Music og hans kolleger og konkurrenter rundt om i landet tit, at kunstnerne giver fuld pris for de plader, der for eksempel bliver solgt til koncerter.

Det bekræftes yderligere af kilder i pladebranchen, som dog tilføjer, at det som hovedregel gælder mindre kunstnere fra små pladeselskaber.

»Grunden til at de gør det er, at de ikke kan få pladerne til at tælle på en hitlisteplacering, hvis de køber dem hos pladeselskaberne. Jeg kan godt grine lidt ad det, men folk må jo købe hvad de vil.

Hvis pladerne ikke kommer igennem et kasseapparat, så tæller de ikke i hitliste-sammenhæng.«

Men undergraver det ikke den signalværdi der er i hitlisterne? »Jo. Det er et meget kendt problem fra udlandet. Hvis man har råd til at købe sig en førsteplads, så kan man bare gøre det. Der er bare ikke nogen der har råd til at blive ved med at gøre det«, siger Peter Hansen.

I denne uge ligger »Brother + Sister« nummer fire på den officielle album top-40 liste. I sidste uge lå de nummer to.