Lasse Rimmer, nybagt far og Danmarks bedste radiovært, kunne være blevet præst som sin mor

Vor fader, du som er i himmelen. Umiddelbart er det svært at forestille sig Lasse Rimmer som præst. Normalt er absolut intet helligt for den skarpslebne morgenhyrde fra 100FM. For nylig kåret som Danmarks bedste radiovært i en meningsundersøgelse for B.T.

Men oprindelig lå det i kortene, at Rimmer kunne være gået teologiens vej. Hans mor er præst, hun er selv ud af en præstefamilie. Lasse er vokset op med Guds helligånde i nakken.

Så da Lasse Rimmer for 16-17 år siden rodede rundt mellem forskellige uddannelser, slog tanken ham af og til.

- Nogle gange har jeg tænkt overfladisk på at blive præst som min mor,« siger Lasse Rimmer, som bor sammen med sin kone Lene og døtrene Pippi, 4, og seks uger gamle Hedvig i Karlslunde, syd for København. Tæt på barndomshjemmet i Ølby.

- Min lokale præst - Helge Pahus i Karlslunde Strandkirke - er enormt sympatisk og optræder altid for fulde huse. Folk hernede er tossede med ham. Men jeg bryder mig ikke om, når gudstjenester bliver et show. To 13-årige piger, der går til præst, og har indøvet en koreografi til en guitarspillet salme, fordi den moderne dansker åbenbart ikke kan leve med salmebogen. Der tales i tunger, og prædikenen skydes fra hoften uden manuskript med hyggelige floskler og ligegyldigheder. Jeg overvejer at melde mig ud af folkekirken, siger Rimmer.

Kom ind i kliken
B.T. møder ham på en café i indre København. Tæt på radio 100FM. Han vælger en café latte. Jeg drikker kaffe, som jeg stemmer, siger han grinende. Man har ikke talt længe med Lasse Rimmer, før man indser, at han egentlig ville passe meget godt på en prædikestol. Han tænker meget og hurtigt. Taler meget og hurtigt. Rundt og op og ned. Associationerne står i kø for at komme ud.

- En præst skal helst være en god sjælesørger. Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville være god til. Min tålmodighed er for flimrende. Jeg har sikkert også alt for meget empati til at være præst. Jeg ville gå grædende hjem hver dag. Og selv få kræft hver gang jeg talte med en af de ramte, siger han.

Som 34-årig er Lasse Rimmer en af de bedst betalte radioværter i landet. Før det skulle komme dertil, prøvede han lidt af hvert efter endt studentereksamen fra Greve Gymnasium. Lidt RUC. Lidt dramaturgi, lidt filmvidenskab på universitetet i København. Et forsøg på at komme på teaterskolen mislykkedes.

I stedet blev det stand-up comedy. Tidligere havde filmene »Fame« og »Lenny« om komikeren Lenny Bruce tændt performeren i Rimmer. Det samme gjorde et TV-program om stand up-klubben Din’s.

I 1993 fik han lov til at debutere på scenen i Din’s og kom ind i kliken af komikere. Først var det ikke let at blive accepteret af stand-up ikonet Casper Christensen.

- Første gang jeg sad på den gamle komiker-dødsrute (den startede på restauranten Pasta Basta, red.) sammen med Casper, kom jeg til at sige, at jeg havde bemærket, at han havde lavet en fed version af en amerikansk komikers joke. Det gjorde man bare ikke. Der var ondt blod mellem os i lang tid. Egentlig ville jeg af ren respekt rose Casper for hans valg af inspiration, men jeg slap katastrofalt fra det.

Et par år senere, efter et 'Talegaver for børn'-show, gav Casper Lasse hånden og tilbød et samarbejde. Det førte til 'Casper & Mandril-aftalen'. Men som Rimmer siger i dag:

- Det var nyskabende, men det var bestemt ikke min skyld. Jeg fandt aldrig min plads i det. Set i dag er det Caspers tekster og Lars Hjortshøjs og Frank Hvams skuespiltalent, der bærer det oppe, siger Rimmer.

Et par år senere stod der nyskabende radio på programmet, da Hjortshøj inviterede Rimmer med på nystartede 100FM’s Morgenhyrderne-hold. Nu sidder Hjortshøj og venter på at komme til på TV2 Radio.

Ingen er uundværlig
- Det kom bag på mig, at Lars stoppede. Forinden havde TV2s programdirektør Palle Strøm brugt Se og Hør - af alle medier - til at fiske efter, om man kunne sætte Casper og Lars sammen. Dengang afviste Lars. Sådan starter man åbenbart en kommerciel radio i Danmark. Sådan foregik det også på 100FM. Først spørger man Casper, som siger nej. Så spørger man Lars, som så vælger sin makker. Jeg er overhovedet ikke sur eller noget. Lars er en fantastisk radiomand. Men jeg tror, at han og jeg til sidst lød som et par tryllekunstnere, der kendte hinandens kneb. Historien har vist, at ingen er uundværlig, heller ikke en Morgenhyrde. Andrea kunne skiftes ud. Lars kunne. Jeg kan skiftes ud.

Og dog sidder du med et kæmpe ansvar. 100 FM’s succes er baseret på Morgenhyrderne.

- ... og en musikprofil, som falder i lytternes smag. Jeg ved godt, at det er moderne i københavnske radiokredse at kalde 100 FM Dodo & The Dodo’s-radioen.

Kendsgerningen er, at ingen andre danske radiostationer har lyttere, der er så tilfredse med musikken. Men jo, jeg tænder på ansvaret. Jeg var snublende tæt på at gå fra Morgenhyrderne på grund af barselsorlovssagen, siger Rimmer med en af sine associationer.

Han henviser til sagen, der for et år siden betød, at Andrea Elisabeth Rudolph gik fra 100FM og smækkede med døren:

Kamp for barsel
- Jeg kæmpede ikke kun for Andreas eller min egen skyld. Jeg mener, at en moderne virksomhed skal have en barselsordning.

Vi havde fået gennemført en fin pensionsordning. Mon min chef er klar over, hvor tæt han var på at stå tilbage med én Morgenhyrde i marts sidste år? Da jeg kom hjem fra ferie, havde direktøren accepteret en barselsordning, siger Lasse Rimmer.

Som ved skæbnens ironi kan hverken han selv eller lille Hedvig nyde godt af den nye barselsorlov. P.g.a. konkurrencesituationen med TV2 Radios premiere 1. februar har han stort set droppet sin barselsorlov.

- Jeg har jo vidst hele tiden, at det ville være sådan.

Nogle gange har jeg måttet sige til mig selv, at det ikke er Lars’ skyld, at jeg ikke får min barselsorlov. For det er det jo ikke. Han fik tilbudt et job, han gerne ville have.

100FM betaler formentlig ret meget. Hvad betyder pengene?

En sælgers stolthed
- Jobbet bærer på mange måder lønnen i sig selv. Men selvfølgelig har jeg en sælgers stolthed. Det mest målbare parameter er ens løn. Også for os komikere har jeg bemærket. Selvfølgelig er der en pointe for mig i, at jeg er en af Danmarks bedst lønnede radioværter.

Jeg ved ikke, om det er noget med stolthed eller bekræftelse, siger Lasse Rimmer.

Er du også Morgenhyrde om fem år?

- Det er hårdere nu med et spædbarn. Jeg har sagt til ledelsen, at jeg tæller på knapperne. Nogle dage bærer det næsten lønnen i sig selv at køre mod den gryende horisont velvidende, at jeg skal ind og grine i tre timer. Men jeg skal have familien med. Uanset min løn, siger Lasse Rimmer.

Endnu en association:

- Jeg pusler med et par ambitioner for øjeblikket. Der ligger et show med arbejdstitlen 'Behagesyg'. Det er mig i en nøddeskal. Jeg har kun 45 minutter indtil videre. Så længe jeg står op kl. 4 om morgenen og har små børn og laver radio, kan jeg ikke komme længere med det. For det andet har jeg lagt mærke til, at Jonathan Spang, der er nyudnævnt direktør på Nørrebros Teater, er omdrejningspunkt for en ny måde at lave teater på. Det virker virkelig spændende, siger Lasse Rimmer.