I mange år var mellemnavnet det eneste, Malene Winther Mortensen havde til fælles med sin far. Den internationalt anerkendte jazztrompetist Jens Winther. Malene boede hele sin barndom hos sin mor Karen Mortensen. Frem til moderens død for ni år siden, havde Malene reelt ikke kontakt med sin far.

 • I en sangerindes fodspor
 • Pøj, pøj, Malene

  Siden har de mødtes mange gange, men de har haft lidt svært ved at finde det samme blue beat. De seneste år er kontakten forsigtigt blevet dybere. Og da B.T. møder det 19-årige danske grand prix-håb, har hun lige fået den gode nyhed på mobiltelefonen: Jens har købt en flybillet til Tallinn. Jo, han kommer til Estland for at se sin datter synge »Tell Me Who You Are« på scenen i Saku Suurhalle.

  »Det er jeg bare så glad for. Jeg kendte ikke min far, inden min mor døde. Vi har haft meget svært ved at finde hinanden efter mors død. Vi har selvfølgelig mødt hinanden, men kunne ikke rigtig kommunikere med hinanden. Sikkert fordi vi ikke kendte hinanden i 11 år. Nu har vi langsomt fundet hinanden i musikken. Jeg har sunget sammen med ham nogle gange. Mest jazz, men han laver også andre mere fusionsagtige ting. Jeg er meget glad for, at han kommer over og ser mig,« siger Malene.

  Hun er ser faktisk rigtig glad ud. Ikke specielt tynget af de nerver, der ellers sikkert havde hærget, hvis hun ikke var blevet syg i sidste uge. En ondskabsfuld halsbetændelse gjorde, at hun måtte melde afbud til en eksamen i sang på Sct. Annæ Gymnasium, og blive hjemme hos Birte Schou, som hun har boet hos siden moderens død.

  Torsdag var hun til skriftlig eksamen, og kan nu koncentrere sig om Melodi Grand Prix'et. I aftes rejste hun til Tallinn sammen med den øvrige danske grand prix-delegation.

  De seneste par måneder har hendes hverdag været præget af grand prixet. Noget af en omvæltning for en pige, der tidligere mest har sunget indenfor hjemmets fire vægge - og bl.a. i et band, der ikke rigtig har kunnet holde til Malenes nye liv. For øjeblikket arbejder Joakim Petersen - kapelmester i Ridin' Thumb - på musikken til Malenes kommende album, der udkommer i november.

  Hun er vokset op i et miljø, der har været præget af musik på alle leder og kanter. Allerede som treårig var hun på turné med sin mor, der spillede sammen med Troels Trier og Rebekka Brüel og forskellige andre musikere. Hun var også med, når moderen underviste på i det rytmiske danske musikliv legendariske Brandbjerg-stævner.

  »Min barndom var altid været fuld af musik. Min mors venner, kærester, kolleger. Det var allesammen folk, der beskæftigede sig med musik. Altid musik. Ikke at der var de store penge i det, men masser af glæde og musik. Jeg er glad for at jeg har oplevet, også sammen med Birte, at vokse op uden de store midler. Birte skejer ud en gang imellem, men vi kan godt køre helt ned i en måned og leve på en sten. Det er federe at leve på den måde, i stedet for altid at være lidt kedelig,« siger Malene.

  Udover faderen kommer også Birte, kæresten Anders og et par veninder »der er helt syge med Melodi Grand Prix« også til Tallinn. Veninderne har haft så svært ved at skaffe et hotelværelse derovre, at de måtte sende et pænt brev, før en hoteldirektør forbarmede sig over dem.

  >Malene håber at få lidt tid med veninderne og kæresten Anders Meinhardt i Tallinn.

  »Jeg regner da bestemt med, at Anders og jeg bliver gift en gang. Jeg har et stort behov for at knytte familiebånd. Anders har selv en familie. Jeg ville elske at få en familie også. Det er ikke fordi jeg ikke har fået kærlighed. Slet ikke. Det har bare aldrig været »mor og far«,« siger Malene.

  Med baggrund i ikke-kommercielt musikmiljø kan springet ind i pladebrancen måske virke stort. Men det har ikke rystet Malene.

  »Jeg er kommet ind i den kommercielle verden ad den gode vej. Indtil videre er det nogenlunde lykkedes mig at holde det fokus, at sangen er det vigtige. Alt det andet er ovenpå. Det med at blive berømt. Er det så fantastisk? Hvis jeg skal være berømt, skal det være, fordi jeg kan noget. Birte støtter mig hele vejen. Alle hendes eksmænd og ekskærester er sangere. Birthe er meget cool med det med berømthed. Hun har kendt så mange gennem tiden. I øvrigt kender jeg jo selv den anden side af det. Jeg har været helt sygelig med berømtheder, da jeg var lille. Jeg kan huske, da jeg fandt ud af, at Anne Linnet havde været til min mors begravelse - jeg var 11. Det var SÅ stort,« siger Malene med et smil.

  Da Malene flyttede ind hos Birte Schou fik hun også en ny »søster«. Sangerinden, skuespilleren og TV-værten Christine Schou, som mange kender som vært fra Kaj & Andrea og i sin tid i TV-serien »Alle elsker Debbie«, hvor hun spillede sammen med Anne Herdorf.

  »Christine fik først for alvor åbnet mine øjne for jazz-sangerinder. Hun har i det hele taget præget mig meget, både med hensyn til den klassiske og rytmiske musik. Hun har hjulpet mig helt utroligt meget. Lige efter jeg vandt Grand Prixet havde jeg meget svært ved at finde ud af, hvad jeg skulle stille op med alt det hele. Det har været så fedt at snakke med Christine, fordi hun brændte nallerne et par gange dengang med »Alle elsker Debbie«,« siger Malene Mortensen.

  Hendes egen nyvundne berømthed har fået hende til at tænke meget over de mekanismer, der træder i kraft, når man pludselig bliver kendt. Malene er glad for det skulderklap, hun fik fra den danske befolkning, da »Vis mig hvem du er« blev stemt ind som nr. 1 ved det danske Melodi Grand Prix.

  »Det giver en fantastisk selvtillid. Det er som at blive bekræftet på den fede måde. Jeg er ikke berømt, fordi jeg har været nøgen i »Big Brother«. Tag sådan én som Britney Spears. Hun er vel sanger, men synger ikke særlig godt. Hun har en god krop. Hun er en god danser. Men hvad har det med hendes sang at gøre? Det er vildt at en sangerinde kan blive så stor - uden at være god. Nogle af hende numre er okay, og rimeligt produceret. Jeg drømmer også selv om at lave en dansevideo, men jeg ville aldrig gå lige så langt som hende. Britney er et sexsymbol, nærmest nøgenmodel. Sådan nogle som Tina Turner, Celine Dion, Whitney Houston og Mariah Carey - de kan da noget,« siger Malene.