Lyt til artiklen

Østkyst Hustlers var større end store for syv-ti år siden. Så blev de glemt - fik for lidt. Optur. Nedtur. Opløst. Glemt. Og genfødt. Sådan kunne ti års resumé af Østkyst Hustlers lyde. De var et af slut-90'ernes allerstørste navne herhjemme. Det var dem, der gav dansk rap et endnu større og mere folkeligt gennembrud end MC Einar og Rockers By Choice.

»Man glemmer helt, hvor kæmpestort det var,« siger Nikolaj Peyk om succesen, der startede på P3's »Børneradio« med de rappe musikalske føljetoner »Bo, han hadede ikke julen, men det var tæt på« og »Verdens længste rap«.

Hustlernes to første albums solgte 250.000 eksemplarer, og de modtog ni Grammy-priser. I 1998 kom deres tredje album »Så hold dog kæft«. Albummet fik en lunken modtagelse af 50.000 pladekøbere - og pressen. Så blev Peyk sur.

»Jeg må indrømme, at jeg var bitter og sur i den periode. Blandt andet fordi vi ikke blev behandlet godt af pressen. Pludselig var rappere yt, og de elskede og omfavnede kun de gamle, Kim Larsen og TV-2, og nye navne. I midten var vi så og fik røvfuld for mangelen på fornyelse. Den plade fik tæv. Og det var ikke sjovt at blive genkendt for noget, som ikke var godt i folks øjne,« fortæller Peyk.

Løb tør for idéer
Trioen var ellers i gang med en ny plade.

»Men jeg havde ingen idéer og ingen sjov. Jeg syntes, jeg modarbejdede projektet. Så jeg trak mig,« siger Peyk, der også var hjernen bag MC Einar.

Hans afgang gav lidt nag hos gruppens andre medlemmer og rappere, Bossy Bo og Jazzy H. Men de brugte det positivt - fik skruet et album sammen på to år, hvorefter det lå på lager i tre år hos deres pladeselskab, Sony, som ikke længere troede på dem.

Fri af kontrakten udkom så »Get a life selv« for to år siden, og den blev rost af anmelderne. Hustlerne, som de nu hed, manglede ikke Peyk, der var præmieret med Grammy'er som Årets danske sangskriver i 1997 og '99. Men den solgte kun godt 3.000 eksemplarer. Blandt andet fordi deres nye, lille pladeselskab ArtPeople ikke distribuerede den ud til forhandlerne og i øvrigt viste sig at satse mere på bøger og DVD'er.

»Folk var overraskede over, at vi to andre kunne selv. Men det ku' vi. På den måde var det sundt for os. Jeg fik også mit eget studie, så jeg kunne lave alle mine ting med ham den fjerde (Anden, Anders Matthesen; red.),« siger Bossy Bo, »Og det er stadig en god plade. Det gør jo ikke »Barbie Girl« bedre, at den sælger ti mio. eksemplarer«.

I de fem år, siden de tre hustlere sidst arbejdede sammen, har Bossy lavet musik til alle Anden's udgivelser, Peyk har skrevet filmmanuskripter, og Jazzy har passet sin køreskole.

Flot comeback
Nu er de igen sammen. Tidligere på ugen udsendte de, og Sony, opsamlings-cd'en »Hustlerstil 1995-2005«. Anledningen til at komme i gang igen var sidste års 25 års jubilæumskoncert til Skanderborg Festival. Hvor de - med det største 1996-hit »Han får for lidt« - stod for det mest bemærkelsesværdige comeback af flere til lejligheden.

»Der var virkelig panikangst, inden vi gik på. Bagefter emmede det hele af optur,« husker trioen, der lige tøver en kende med et nyt album - først gælder det en lille turné der begynder 14. april.

»Vi synes selv, vi er ret fede, men vi skal lige mærke, at folk godt gider os, før vi vil pådutte dem nyt. Men ellers gør vi det kun for sjov. Fordi vi altid har band med, har vi på vores indendørs-turnéer aldrig tjent mere end 500 kroner hver pr. job. Det er 200 nu! Der er mange fine karrierer, hvor man kan tjene mere. Men vi giver os fuldt ud og prøver at lave verdens fedeste koncert hver gang,« lover Nikolaj Peyk.

Turnéen går ikke til Randers, men til både Esbjerg, Aalborg og Århus i det ufede Jylland, foruden København, inden Østkyst Hustlers retro-rammer sommerens festivaler.

Ud over »Hustlerstil« har Bossy og Peyk begået en ny radioføljeton til P3, en musikalsk crazy-version af H.C. Andersen's »Snedronningen«. Snedronningen (Lotte Andersen) er talkshow-vært, og Gerda (Trine Dyrholm) og Kay (Oliver Zahle) kastes gennem diverse sindssyge realityshows og sange. Andre medvirkende er Nis Bank Mikkelsen som fortæller, Anden, Søren Fauli, Lotte Heise, Thomas Hartmann og Mia Lyhne.

»Jeg er vant til at arbejde med Anden og Wikke-Rasmussen der laver alle stemmer selv, så det er stort med så mange her,« siger Bossy om de otte påske-afsnit der sendes dagligt med start på mandag.

den@bt.dk