Dansk Folkeparti vil have historikere til at tjekke DRs kommende produktioner og sikre, at de er i tråd med virkeligheden. Men det ærinde tvivler en historiker på, at hans stand vil gå.

Det kan blive overordentlig svært for Dansk Folkeparti at finde historikere, der har lyst til at indgå i en statslig »historikerpulje«, der skal sikre, at DRs historiske serie holder sig mere til fakta, end den aktuelle serie 1864 synes at gøre.

Det vurderer Rasmus Glenthøj, historiker på Syddansk Universitet og forfatter til bogen »1864. Sønner af de slagne«, der beskæftiger sig med tiden op til, under og efter den traumatiske krig. For nok er Glenthøj en af de kritikere, der offentligt er gået i rette med Ole Bornedals serie, men derfra og til at skulle deltage i en statslig kontrolpulje er der alligevel et stykke, anfører han.

»I sådan en kontekst tror jeg, der er få historikere, der har lyst til at træde ind. Vi vil blive beskyldt for at gå et politisk ærinde, og selv om det ikke nødvendigvis er tilfældet, vil mistanken og beskyldningen være der. Og det har man ikke lyst til som historiker,« siger Rasmus Glenthøj.

Ole Bornedals serie har stået model til massiv kritik for at være ude af trit med virkeligheden, som den udspillede sig i 1860erne. Rasmus Glenthøj melder sig gerne i koret af kritikere og understreger samtidig, at historikere generelt står til rådighed for instruktører.

»Det er ikke ualmindeligt, at når man har historiske dramaer, så bidrager historikere på en eller anden måde. Spørgsmålet er selvfølgelig så, om instruktørerne er lydhøre. Jeg tror ikke, der er nogen, der ønsker at give instruktørerne spændetrøje på, men det er problematisk, når der bliver begået overgreb på fortiden for at drive nutidige pointer hjem,« siger Rasmus Glenthøj.

Han er en del af det panel, der i sidste uge så en forpremiere på de første tre afsnit af den omdiskuterede serie. Og selv om han har svært ved at se DFs forslag realiseret, mener han, Ole Bornedal med fordel kunne have lyttet til den historiske vejledning.

»Baggrunden for 1864 er langt mere spændende og interessant, end mange tror. Man behøver hverken dyresex, hopper på maven eller bar røv for at gøre det spændende, som Ole Bornedal har gjort det. Historien taler for sig selv,« mener Rasmus Glenthøj.

Heller ikke politisk har DFs forslag fået den store opbakning. Her har samtlige partier, Berlingske har talt med, afvist at oprette en historikerpulje.