Moderne teknologi som smartphones og computerspil gør dig afhængig og syg, og snart kan du ikke lave andet end at like dine venners Facebook-opslag og glo på katte-videoer.

Eller hvad?

Kigger man videnskaben, er fortællingen faktisk en helt anden, skriver en dansk forsker og adjunkt fra Aarhus Universitet i en artikel på Videnskab.dk.

Faktisk er størstedelen af bekymringen over moderne teknologi en slags ’moralsk panik’, skriver den danske forsker med inspiration fra den amerikanske professor og psykolog Christopher J. Ferguson.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Tidsrejsende efterlader måske spor på Facebook

Forskerne peger på adskillige teknologi-myter, som ikke har hold i virkeligheden.

For det første er der ikke noget belæg i forskningen for, at teknologi gør dig afhængig på samme måde som for eksempel heroin eller kokain.

Sammenligningen er så overdrevet, at det er som at sammenligne en skovsø med Vesterhavet, skriver den danske forsker på Videnskab.dk.

Og så viser forskningen, at det kun er omtrent 3 procent af ’gamere’ – folk, der spiller meget computer – der udvikler en problemadfærd.

Det kan for eksempel dreje sig om systematisk at droppe lektierne for at spille.

Læs mere på Videnskab.dk: Stort mysterium i ørkenen endelig løst

Desuden peger forskningen ikke på, at teknologiafhængighed overhovedet er en egentlig sygdom, påpeger den danske forsker.

For nylig tilføjede Verdenssundhedsorganisationen WHO ’gaming disorder’ til deres liste over psykiske sygdomme, men det har affødt store protester fra forskerne.

Når teknologi giver en form for afhængighed er det nemlig typisk symptomer på andre, underliggende symptomer, fortæller forskeren i artiklen på Videnskab.dk.

I samme tråd peger forskningen ikke på, at teknologi er mere afhængighedsskabende end for eksempel motion, spisning, onani, arbejde eller shopping – alt sammen aktiviteter, som nogle mennesker ikke kan kontrollere.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Udzungwa! Danske forskere udforsker unik, glemt regnskov

Forsker: Her er målet på den ideelle penis

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie