Arkivfoto
Arkivfoto

Hverdagen er fyldt med små mysterier, som man går og undrer sig over. Nu får du svaret på et par af dem. Måske kan nogle af dem endda skabe fred i familien.

Illustreret Videnskab har samlet flere videnskabsmyter og aflivet dem. Måske har du tænkt over, om det giver gigt at knække fingre, om voksne mennesker virkelig har brug for 8 timers søvn, og om lynet virkelig aldrig slår ned det samme sted to gange.
Få svaret her:

Leddegigt:

Du kender det måske selv. Dine fingre virker spændte, og du vil gerne løsne lidt op. Du fletter dine fingre og bøjer i håndleddene – det knækker. Selvom det virker nok så rart, så er det ikke sjældent, at det afføder kommentarer som: »Stop med det, du kan få gigt«.

Nu kan du trygt kigge dem, der siger det, i øjnene og svare: »Nej, det kan jeg ikke«.

For Illustreret Videnskab skriver, at det er ganske ufarligt at knække sine fingre.  Det, der sker, når den karakteristiske knække-lyd opstår, er, at gasbobler i ledvæsken mellem fingreknoglerne brister.

»Når vi knækker fingre, trækker vi knoglerne en smule fra hinanden, så trykket i ledvæsken falder. Det danner et vakuum, som trækker CO2, ilt og kvælstof – gas – ud af væsken. Når knoglerne i fingrene igen falder tilbage på plads, brister gasboblerne. Det er smældet herfra, du kan høre,« skriver vidensmagasinet.

Søvnbehov:

Arkivfoto

En myte om søvn foreskriver, at voksne skal sove mindst otte timer hver nat. Og der findes da også dem, der vågner op som en lokal orkan af dårligt humør, hvis de ikke sover otte timer om natten. Men der findes også dem, der kan klare dagen uden at gabe efter blot fire timers søvn.

Illustreret Videnskab fortæller, at søvnbehovet hos voksne er helt og aldeles individuelt og afhænger af en række søvn-gener, der bl.a. regulerer søvnkvaliteten og evnen til at falde i søvn.

Grundreglen er i al sin enkelthed, at hvis du føler dig frisk og veludhvilet, så får du nok søvn.

Til gengæld påviser Illustreret Videnskab også vigtigheden af, at du så får den mængde søvn, som du har brug for. Nye forsøg viser nemlig, at god søvn styrker din hukommelse og forhindrer, at din hjerne skrumper.

Lynnedslag:

Arkivfoto. Lyn slår ned ved Kuwait City - hovedstaden i Kuwait.

Du har måske stået udenfor i tordenvejr og set et lyn slå ned. Måske har du også hørt frasen:
»Lynet slår aldrig ned samme sted«.

Men det kan du altså ikke regne med. Som Illustreret Videnskab skriver:
»Så er lyn elektriske ladninger, der er ret ligeglade med, hvor de slår ned.«

Lyn søger oftest den korteste distance mellem tordensky og jorden. Vidensmagasinet skriver, at Empire State Building f.eks. bliver ramt af lynet 100 gange hvert år.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.