Skuespilleren og sangerinden Gerda Gilboe er død, 94 år. Hun blev berømt, da hun i 1960 med ultrakort varsel erstattede Ingeborg Brams i "My Fair Lady".

Skuespilleren og sangerinden Gerda Gilboe er død, 94 år.

I hele sit lange liv blev Gerda Gilboes navn først og fremmest forbundet med den heroiske præstation, hun leverede, da hun i 1960 med kort varsel overtog Ingeborg Brams' rolle som blomsterpigen Eliza i "My Fair Lady".

Musicalen var dengang en aldeles ekstraordinær satsning efter danske forhold, og det reddede forestillingen, at Gerda Gilboe efter fem prøvedage bidrog til at gøre forestillingen til en overvældende succes i samspil med Mogens Wieth som professor Higgins.

- Det var Mogens Wieths og publikums skyld. Kontakten op til scenen var som et tykt tov. Aldrig før eller siden har jeg haft den oplevelse, sagde hun mange år senere.

Hun debuterede på Århus Teater i 1936 og viste bl.a. sine evner som skuespiller, sanger og danser i "Flagermusen". Hun kom senere til Nørrebros Teater i København, og i 1948 debuterede hun som operasangerinde ved Den Jyske Opera. Både i 1980'erne og 1990'erne havde hun mindre, men ganske markante roller på teatret.

Det gjaldt således i Ole Bornedals "Gud bevare Danmark" på Østre Gasværk Teater, og hun lyste op i et par afsnit af tv-serien "Strisser på Samsø". Hun spillede også med i to udgaver af julekalenderen "Brødrene Mortensens jul".

Gerda Gilboe fik sin første af i alt 16 filmroller i 1943, og 50 år senere ydede hun en rørende præstation i Helle Ryslinges "Carlo & Ester" om kærligheden mellem to ældre mennesker.

/ritzau/