Jeg har ikke mere, jeg skal bevise, siger Frantz Howitz, der er glad for sin hylde på nichekanalen dk4.

TV-værten Frantz Howitz, 50, kan lide at rode i jorden. Som barn ville han være arkæolog. Nu drager han land og rige rundt for at indvie sine trofaste dk4-seere i, hvad jorden kan berette af sælsomme historier om vores fælles fortid.

Han har næse for danefæ, og ikke engang en politirazzia kan stjæle hans glæde over at have fundet en kult-sten fra bronzealderen med frugtbarhedssymboler - midt i Christiania.

Frantz Howitz er en overlever i dansk TV. Med sin karakteristiske, lidt højtidelige stemme stikker han af mod den strømlinede MTV-strøm. Det morer ham, når anmelderne gør grin med hans sprog og skælder ud over gammeldags TV. Til gengæld hader han, når folk kommer for sent, og kan blive helt hysterisk, hvis der er kludder i teknikken, eller han kommer hjem med de forkerte billeder.

»Jeg betragter mig ikke som en ener. Jeg har det dejligt på min hylde. Jeg havde aldrig klaret det, hvis jeg havde været på TV 2 eller andre steder.

Jeg har aldrig været »den kendte« vært, for det er ikke det, der er vigtigt for mig. Jeg har ikke mere, jeg skal bevise. Det eneste, der er vigtigt for mig, er at få lov til at lave det, jeg brænder for,« siger Frantz Howitz,

Som en af »de gamle drenge« godt kan han undre sig: »Der er en tendens i vort samfund til at betragte erfaring som en belastning i stedet for at sætte pris på det.

Det er en usund holdning i et samfund, at når mennesker har kæmpet et helt liv med at uddanne sig for at få lærdom og erfaring, så betragtes deres dyrekøbte erfaring pludselig som en belastning, der ikke kan bruges til noget.

Når man har erfaring, kan man ikke manipuleres med, men sætter spørgsmålstegn ved tingene, og det er da en utrolig vigtig ting, også i TV-verdenen,« siger Frantz Howitz, der trådte sine TV-sko på Kanal 2 og lavede »Morgenflimmer« sammen med bl.a. Bubber og Camilla Miehe-Renard.

Siden han blev fastansat på dk4 for to år siden, har han lavet 92 programmer, deriblandt mange musikalske talkshow og kulturprogrammet »Ræk mig lige 2. sektion«. »Kultur er ingen mærkesag for mig. Den skal nok overleve uden mig.

Spørgsmålet er, om jeg kan overleve uden. TV vil have det udmærket uden mig. Jeg har et mantra, jeg siger, hver gang jeg går ud og laver TV. Det lyder: »Jeg laver det, jeg laver. Der er ingen anden grund«. Det er der en utrolig frihed ved.«

Han har meget svært ved at skjule sin glæde over alle de spændende gravfund, han har været ude at se i vikingegrave og offermoser. »Det er fantastisk at mærke historiens vingesus, når man står ved en boplads, hvor tingene ligger, som de lige er forladt af de første istidsjægere for 14.000 år siden. Så træder éns lidenhed i relief,« siger Frantz Howitz. Han har lovet sig selv at blive ved, så længe han er nysgerrig. »Men jeg tror ikke, jeg kan blive ved i det tempo, jeg gør i dag, hvor jeg leverer et program om ugen. Det er vigtigt for mig. at jeg har perioder, hvor jeg lader op i sommerhuset med at lave ingenting udover at kigge ud af næseborene.

Som pensionist ser jeg mig selv som enten amatørarkæolog eller statist på Det Kgl. Teater, hvor jeg går over scenen med en hellebard i hånden eller som en bedaget præst i et optog i en Bournonville-ballet,« slutter Frantz Howitz.

Dk4 sender »Arkæologien rundt 2002« fra Slagelse lørdag aften.