Sydfyn har lagt scene til mere end 40 film. En ny guidet bustur kan nu tage dig med helt ind i filmenes verden - og afsløre anekdoter fra optagelserne.

Hvorfor har æbletræet i »Adams æbler« grene fra et pæretræ? Det får du svaret på sammen med mange andre anekdoter, når der nu bliver arrangeret guidede busture, der følger i fodsporet på de mere end 40 film, der er optaget på Sydfyn.

- Med tiden håber vi, at det kan komme til at ligne noget af det, vi ser i Sverige, hvor man rejser til Sydsverige for at komme på Wallander-ture. Men nu skal vi lige lære at kravle, før vi kan gå, siger turismeassistent Brian Schiødt Carlson fra Faaborg Turistbureau.

I Ystad i Sverige er det Kurt Wallanders fodspor, der har givet byen et boom i turistantallet. På Sydfyn bliver det vores egne helte: De kannibalistiske grønne slagtere (Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen), den møjsommelige æblepasser Adam (Ulrich Thomsen) og mange andre ikoner fra de mange store film, der er blevet optaget i området. Ikke mindst Susanne Biers »Hævnen«, der vandt en Golden Globe og en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 2011.

Når Susanne Bier har valgt, at de to drenge i filmen skal sprænge en hjemmelavet bombe ved et autoværksted i Faaborg, så er det ikke tilfældigt. De sydfynske kommuner er nemlig gået sammen om at lave filmfonden, Filmfyn, der skal skabe vækst, nye arbejdspladser og gøre opmærksom på området.

- Det betyder, at når vi investerer en krone i en film, så bruger folkene bag filmen to kroner på Sydfyn og optager filmen her, fortæller Filmfyns udviklingschef Julie Lindegaard.

- Men filmproduktionerne har desværre ikke skabt de ønskede arbejdspladser, fordi filmfolkene kommer fra København og kun opholder sig her kort, siger John Mogensen, der er områdechef for Faaborg-Midtfyn hos Udvikling Fyn, en fælles fynsk erhvervs- og turismeorganisation.

Derfor satser Udvikling Fyn i samarbejde med Filmfyn nu på at skabe filmturisme i området. Og første skridt er busturene.

Producer, instruktør og tilrettelægger Leon Nørgaard er manden, der leverer anekdoter på den tre timer lange bustur. Han lover oplevelser for enhver alder. De mindste kan lege fange i kælderen på Arreskov Slot - ligesom Lille Per i »Far til Fire i stor stil«. Mens de ældre kan lade sig fascinere af Krøyers atelier, der er bygget op i filmstudiet i Fjellebroen til indspilningen af Bille Augusts film om maleren Marie Krøyer.

Bussen svinger også forbi bygningen på Priorensgade, hvor Ole Thestrup i »De Grønne Slagtere« fyrede en af dansk film bedste onelinere af:

»Man kan vel nærmest sige, der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op i dets egen tarm.«

Faaborg Turistbureau håber, at film-busserne bliver en succes og er klar til at sætte flere ind efter efterspørgsel. Indtil videre kører den første bus den 10. juni.

Helt så længe behøver vi ikke at vente for at få forklaringen på æbletræets pæretræsgrene. Æbletræet blev i forbindelse med filmningen flyttet ind på Horne kirkegård, men et gammelt træ kan ikke bare sådan flyttes, og træet døde derfor under den månedlange optagelse. En ikke-gartnerkyndig forslog derfor at påsætte nye friske grene på træet. Desværre kunne han ikke kende forskel på æbletræer og pæretræer.