Institutionen i dansk musik Bent Fabricius-Bjerre har for længst nået pensionsalderen, men intet tyder på, at han har tænkt sig at stoppe karrieren

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Du tænker måske ikke over det, men når Meyerheim og Stephensen toner frem i Go' Morgen Danmark, er det ham der har komponeret kendingsmelodien.

Også når Olsen Banden går hen ad havnekajen, er det ham der lægger musik til. For ikke at tale om tonerne fra Korsbæk og »Matador«.

Vi taler om Bent Fabricius-Bjerre. Manden som har komponeret musik til danskerne i mere end 50 år.

I dag fylder han 80, og intet tyder på, at han har tænkt sig at stoppe karrieren foreløbig. For de senere år har han for alvor gjort comeback til dansk musik.

Radiohits som »Jukebox« og »Shake« gav fødselaren et helt nyt publikum. Hans technomusik bliver stadig spillet på diskoteker landet over. Og i sommer fik han sin festivaldebut, da han begejstrede flere tusinde gæster på Skanderborg Festival.

Senest har sangerinden Søs Fenger fortolket hans musik med CDen »Nøglen Til Paradis,« hvor Bent var med som guest star flere gange, da hun turnerede.

Det hele begyndte på Frederiksberg, hvor klaverlæreren frøken Boesen med stram knold i nakken introducerede en purung Bent til de sorte og hvide tangenter. Allerede inden teenagetiden begejstrede jazzen Bent. Og som 13-årig spillede han første gang for et rigtigt publikum med sit eget skoleorkester.

Det kneb med koncentrationen i skolen, så han blev nærmest smidt ud af Vestre Borgerdyd skole inden den afsluttende realeksamen.

Det var faderen ikke tilfreds med, og da det hørte til familiens filosofi, at man skulle have en uddannelse, kom Bent ind på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Snød Elvis
Det var starten på en stor musikkarriere for komponisten.

Et af højdepunkterne må helt klart have været, da Fabricius-Bjerre - eller Bent Fabric som han hedder i udlandet - vandt en Rock and Roll Grammy i USA i 1962. Han er den eneste dansker nogensinde, som har vundet den fornemme amerikanske pris, og det lige for næsen af The King, Elvis Presley, som var nomineret med nummeret »Heartbreak Hotel.«

Udover musikken har Bent Fabricius-Bjerre også en karriere som forretningsmand.

I en alder af 26 år startede han pladeselskabet Metronome, som senere blev film- og tv-produktionsselskab (solgt i 1996).

Han har desuden engageret sig i en række bestyrelser, ligesom han ejer ejendomme i det indre København.

Fødselaren kan fejre sin 80-årsdag både med sine fire børn, tre stedbørn, 18 børnebørn, kæresten Camilla og sin 102 år gamle mor, Rigmor.

lom@bt.dkBents blå bog

Født: 7. december 1924 på Frederiksberg. Gift: første gang i 1948 med Harriet Fabricius-Bjerre, som døde i 1975. Gift anden gang med Anne i 1977. De to gik fra hinanden i sommer, og Bent er nu kæreste med den 56-årige Camilla Padilla Arndt.

Familie: Har fire børn med Harriet, samt de tre som Anne bragte ind i ægteskabet. I dag har han 18 børnebørn. Han har stadig sin mor, Rigmor, som er 102 år gammel.

Karriere: Som 16-årig blev han leder af sit første jazzorkester, som turnerede i hele Norden. Uddannet pianist fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1946. Oprettede i 1950 pladeselskabet Metronome, som senere udviklede sig til et film- og TV-produktionsselskab. Solgt i 1996.

I 1960 fik Bent Fabric sit internationale gennembrud med melodien »Alley Cat«. Det afstedkom et forrygende pladesalg i USA. Skrev i 1994 erindringsbogen »Klaver med mer'.«

Modtog i 2000 Gentofte Kommunes Kulturpris.