Mellem brødre: Kvinderne foretrækker lillebror Mads - anmelderne elsker storebror Lars. 'Han er en bedre skuespiller,' lyder dommen

Han stod længe i skyggen, mens broderen var manden i solskinnet.

I flere år var Lars Mikkelsen mere eller mindre usynlig for danskerne i små TV-roller og tunge teaterpræstationer, mens Mads Mikkelsen prydede filmplakater og hjemlige avis-, ugeblads- og magasin-forsider.

Med rollerne i 'Forbrydelsen' og 'De fortabte sjæles ø' er Lars Mikkelsen for alvor trådt ud af sin lillebrors skygge på disse breddegrader

Og det er fortjent. For ifølge eksperterne - anmelderne - er Lars faktisk end endnu bedre skuespiller end Mads.

Lars teknisk stærkere
- Lars Mikkelsen er klart en bedre skuespiller end Mads Mikkelsen, lyder det næsten enstemmigt fra anmelderne, der især er betagede af Lars Mikkelsens stærke udstråling.

' Lars er teknisk stærkere ned Mads, siger Søren Høy, den tidligere redaktør på DRs 'Filmland', som er forfatter til bogen 'Filmstjerner' med portrætter af både Lars og Mads Mikkelsen:

- Lars er på mange måder en mere komplet skuespiller, og hans dramatiske spændvidde er større. Det ene øjeblik spiller han stor Shakespeare, så eksperimentel monolog, så den stort set ordløse rolle i 'Kongekabale' og førsteelsker i 'En kærlighedshistorie'. Og han har slidt mere i det. Har haft en meget sværere vej i branchen end Mads.

Han var ked af, at det ikke rigtig førte til så meget, efter han var med i 'Edderkoppen' (TV-serie fra år 2000; red.), og har siden hele tiden dygtiggjort sig på teateret.

Star power
Men Søren Høy underkender heller ikke lillebror Mads.

- Mads har en star power og karisma på film som ingen andre danskere. Faktisk er det jo et problem, at han er så stor en stjerne. Man ser ham før skuespilleren og taler jo om en Mads Mikkelsen-film. Men man skal ikke gleme, at Mads også mange forskellige nuancer i sit spil. Der er altså stor forskel på Svend Sved i 'De grønne slagtere' og Christoffer i 'Prag', siger Søren Høy om den notoriske kvindebedårer.

Dæmonisk power
Netop den kunst har B.T.s filmanmelder Birgitte Grue også prist højt, men hun kan lige så godt få øje på evnen hos storebror Lars.

- Lars Mikkelsens erotiske udstråling er på plads, og han svinger lige så flot med den, som han gør med musketérhatten med de lange fjer, skrev hun allerede i 2003 om ham i teaterforestillingen 'Don Juan'.

På to andre store dagblade sidder også et par Lars Mikkelsen-fans.

' Lars er sin generations største mandlige skuespiller. Den fødte skurkeskuespiller, siger Politikens filmanmelder Bo Tao Michaëlis og bakkes op af Berlingske Tidendes Ebbe Iversen.

- Lars har meget mere power og udstråling end Mads og fylder lidt mere, både i tv-billedet og på en scene. Det kan ikke andet end gå ham godt nu, hvor alle kan se, hvor god han er. Og med al respekt for Mads kunne jeg personligt forestille mig Lars Mikkelsen som en bedre skurk i 'James Bond', for Lars har en mere dæmonisk power, mener Ebbe Iversen.

Se, dét var en sjov tanke. Var det sket, havde stjernerollen mellem de to nok ændret karakter. Og det havde været fortjent, mener altså film-eksperterne.