Edward Norton - aktuel i 'Kærlighedens slør' - har succes med sit uskyldige ansigt

'Kærlighedens slør' ramte i går de danske biografer. Den mandlige hovedrolle - den kejtede læge Walter, som trækker sin unge overklassehustru Kitty med ud i en kolerabefængt, kinesisk landsby i 1920’rne for at straffe hendes utroskab - spilles af Edward Norton.

Og endnu engang overrasker Norton (stammende og slet ikke spor uskyldsren alterdreng i 'Primal Fear', angrende nynazist i 'American History X' og hårdtprøvet pornoudgiver-advokat i 'Folket mod Larry Flynt') med sin kamæleonagtige måde at smutte ind i en rolle og bringe den til live på.

I en så overvældende grad, at anmelderne hviner af fryd stort set hver eneste gang.

B.T. mødte den 38-årige amerikanske skuespiller for et par uger siden på Hotel Dorchester i London.

Og vi kan nu skrive under på, at han ikke bare har et af filmverdenens mest uskyldige ansigter - privatpersonen Norton lever også fuldtud op til sine tidligere udtalelser om, at 'berømmelse er en ætsende ting, som det er nødvendigt at være meget vagtsom overfor', og 'jeg er skuespiller, og hver eneste gang jeg spiller en rolle, forsøger jeg at overbevise mit publikum om, at jeg ér den rolle.

Men enhver lillebitte ting, som andre mennesker ved om dig som privatperson, gør den proces vanskeligere'.

Norton er med andre ord ikke typen, som man kan få til muntert og længe at plapre løs om sit eget kærlighedsliv (som både har budt på længerevarende forhold til skuespillerkollegerne Courtney Love og senest Selma Hayek). Heller ikke, selv om historien i 'Kærlighedens slør' unægteligt er om den stooore kjærlighed, som først vækkes, efter at Nortons og Naomi Watts karakterer begge modnes - og derefter skal tilgive hinanden forfærdelige ting, som vi ikke her skal røbe i detaljen.

Den store tilgivelse
- Ja, jeg tror på tilgivelse. Den store tilgivelse, som virker helt umulig. Og jeg tror, at rigtig, rigtig mange mennesker gør det. Tilgiver. Har I nogensinde hørt om The Clintons?, griner Norton.

Som også godt vil svare på, hvad biografpublikummet anno 2007 skal med en film om to englændere, som kulturimperialistisk tumler rundt i Kina i 1920erne:

Rørende historie
- Historien om Walter og Kitty (Naomi Watts) er tidløs. Ideen om folk, som har helt fastlåste billeder af, hvordan verden ser ud, men tvinges til at overgive sig, det er meget rørende. Ligesom det også er rørende at se to mennesker, som først bliver ydmyget - og bagefter lærer at tilgive hinanden.

Og det var så det mest private, vores lille journalistgruppe på London-hotelværelset fik ud af Edward Norton, som instruktøren af 'Kærlighedens slør', John Curran, også fortæller i sjælden grad er i stand til - uden at være uhøflig - at glide af på fans med blafrende autografblokke.

- Han smiler venligt, skriver et par autografer - og pludselig er han forsvundet ud af en bagdør, uden at man har bemærket, hvad der egentlig skete. Det er ret utroligt, grinede Curran, som B.T. mødte senere samme dag.

Støtter kræftforskning
Edward Norton er dog - ud over sin evne til at blive til de roller, han spiller - også kendt for sit engagement i miljø- og socialpolitik og for sin økonomiske støtte til Johns Hopkins hospitalets kræftforskning i hjernesvulster. Det var den sygdom, hans mor, Robin, døde af for næsten ti år siden.

Selv om han ikke, direkte adspurgt, vil erklære sin uforbeholdne støtte til de demokatiske senatorer Hilary Clinton eller Barack Obama i den kommende amerikanske valgkamp, så indrømmer han dog at være demokrat.

- Jeg gør ikke nogen stor sag ud af mine egne politiske holdninger. Men jeg synes bestemt, at der er mange interessante løfter i luften lige nu. Der blæser nye, tiltrængte vinde over USA lige nu. Og jo, jeg er meget begejsret for folk som Barack Obama, siger Norton.

Før han nærmest ubemærket smutter ud af hoteldøren med et 'Hav det godt'.

maggie@bt.dk