Dramaserien »Borgen« angribes for at fortegne virkeligheden. Men »Borgen« er netop fiktion og ikke virkelighed, lyder det samstemmende fra forsker og fiktionschef.

Først anklagede Dansk Folkepartis medlem af DRs bestyrelse, Katrine Winkel Holm, DRs dramaserie »Borgen« for at give et fortegnet billede af det politiske landskab i Danmark. Dernæst mente formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, at hans erhverv blev »svinet til«, fordi serien tegnede et billede af svineavlere som kyniske pengemænd, der opdrætter grise fyldt med antibiotika.

Og senest har det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen klaget til DRs bestyrelse over, at »Borgen« i det seneste afsnit »promoverer« og »glorificerer« prostitution.

I klagen skriver Lars Aslan Rasmussen blandt andet:

- Jeg vil gerne bede jer tage stilling til, om I synes det er rimeligt at promovere prostitution og komme med løgnagtige påstande for skatteydernes penge, for det er der jo tale om. Jeg har respekt for jeres kunstneriske frihed, men mener at I har et ansvar for, hvilket billede I prøver at tegne af prostitution. Et ansvar DR fuldstændig svigter.

DRs fiktionschef Nadia Kløvedal Reich ønsker ikke at forholde sig til den konkrete klage, da den er stilet til DRs bestyrelse.

- Men jeg er glad for, at Lars Aslan Rasmussens har respekt for vores kunstneriske frihed, for det er jo den, vi anvender, når vi skriver fiktion. Og jeg er sikker på, at seerne er helt klar over, at vi ikke er i gang med at fortælle en virkelig historie, siger hun til b.dk.

- Hele vores grundpræmis er jo netop, at vi er sikre på, at når folk sætter sig foran fjernsynet klokken 20 søndag aften, er de klar over, at de kigger ind i en fiktionsverden. Selvfølgelig bruger vi tid på at researche, så vi har vores faktagrundlag i orden, men fiktionens privilegium er nu engang, at vi har mulighed for dels at forsimple, dels at male nogle stærkere farver op, så vi kan give seerne en god historie.

Indlysende at det er fiktion

Kritikken fra både svineavlere og politikere går især på, at »Borgen« lægger sig så tæt op ad virkeligheden, at det det kan være svært for seerne at vurdere, hvad der er fiktion, og hvad der er virkelighed.

Men det, mener professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitets Institut for Medier, Erkendelse og Virkelighed, ikke er et problem.

- Jeg synes, det er ret indlysende, at det er fiktion, siger han til b.dk.

Han ser heller ikke noget galt i, at en dramaserie afføder politisk debat, og at både politikere og organisationer blander sig i debatten. Snarere tværtimod.

- Men der er forskel på at deltage i debatten og så at klage over serien, siger han med henvisning til Lars Aslan Rasmussens klage til DR-bestyrelsen.

For fiktionschef Nadia Kløvedal Reich er det en vigtig ambition, at en rammefortælling som »Borgen« skal omhandle vægtige emner for det danske samfund, der åbner for interesse og forståelse af, hvordan folkestyret arbejder.

- Vores mission er ikke at give et billede af virkeligheden. Det har vi faktaprogrammer og nyhedsudsendelser til, siger hun.