Lyt til artiklen

Dirch Passer og Preben Kaas' fingernummer er lige blevet optaget i kulturkanonen. Men det er slet ikke deres.

'Da-dada-da ...' De to komikere, Dirch Passer og Preben Kaas, har fået en fin placering i den danske kulturkanon for 'Fingernummeret' fra 1974. En lille hage: Nummeret er skabt af den amerikanske komiker Art Metrano, som første gang præsenterede det i 1969.

I dag sidder han i Florida og forsøger at komme igennem til Kulturministeriet for at få en forklaring, skriver Politiken. Scenekunstudvalget har netop valgt 'Fingernummeret' som det ypperste eksempel på Dirch Passers og idémageren Preben Kaas' unikke formåen. Det blev skabt til Cirkusrevyen 1974.

Sådan siger historien. Der er bare et lille problem. I USA findes en mand, som allerede i 1969 slog igennem med et nummer, hvor han parodierer en tryllekunstner ved manisk at vise helt bestemte tricks med fingrene og manisk at messe 'Da-dada-da, da-da-da-dada!'.

Akkurat ligesom danskeren. Art Metrano optrådte i flere år i de store tv-show i USA med nummeret. Blandt andet 'Della Reese Show', 'Dean Martin Show' og 'Mike Douglas Show'. Art Metrano har det sidste par uger forsøgt at ringe til det danske Kulturministerium. Men det lykkedes ham ikke at komme igennem til nogen, der vil tale med ham om sagen.

Derfor er der i disse dage landet en pakke med anbefalet post hos Kanonudvalget. I pakken giver han dokumentation for, at han er ophavsmand til 'Fingernummeret' ved hjælp af film, avisartikler og fotos.