En historie i det kendte lysbilledeshow »Amerikanske Billeder« af forfatteren Jacob Holdt er usand, og nu trækker Louisiana undervisningsmateriale om værket tilbage.

I over 30 år har forfatter og foredragsholder Jacob Holdt vidst, at en historie i hans bog og lysbilledshow »Amerikanske Billeder« var usand, skriver Weekendavisen fredag.

Det drejer sig om en påstået 134-årig tidligere slave, Charles Smith, som Holdt har interviewet ad flere omgange i 1970erne, og som optræder i bogen såvel som i lysbilledshowet.

Læs også:

Men allerede i starten af 1980erne blev Holdt bekendt med, at Smith var en kendt lystløgner og langt fra 134 år gammel. Ikke desto mindre beholdt han historien i samtlige senere oplag af bogen og i sit foredrag.

»Hvis jeg skulle have smidt alt det ud af »Amerikanske Billeder«, som alle de patologiske løgnere, det ifølge sagens natur vrimler med blandt ghettoernes nedvurderede, selvhadende og derfor omvendt tit opblæste patologiske løgnere, så var der nok ikke blevet meget i »Amerikanske Billeder« tilbage,« forklarer Holdt til Weekendavisen. Han mener ikke, at alderen var det vigtigste ved historien om Smith og forsvarer sin brug af »eksslaven«.

»Mit show var aldrig objektiv journalistik, men en personlig rejseberetning sådan som jeg havde oplevet det hele som vagabond,« siger han til Weekendavisen.

Den »134-årige eksslave« var også en del af Jacob Holdts udstilling på kunstmuseet Louisiana i 2009-10, og han optræder i museets undervisningsmateriale til landets skole- og gymnasieelever. Men det får nu en ende, forklarer direktør på Louisiana Poul Erik Tøjner til Weekendavisen.

»Vi har været i god tro – men som oplysningsinstitution kunne vi ikke drømme om at sidde en sådan afsløring overhørig, hvorfor undervisningsmaterialet hermed udgår af cirkulation.«

Verdenshistorien officielt ældste, registrerede menneske var japaneren Jiroemon Kimura, der døde som 116-årig i 2013.

BNB