Danske Volbeat nyder stor succes i udlandet, men det har kostet år og dage på landevejen at nå dertil.

Man kommer ikke sovende til en Grammy-nominering, knap fem millioner solgte album på verdensplan og turneer med Metallica og Slipknot.

Det kan Michael Poulsen, forsanger i det danske rockband Volbeat, skrive under på.

Han har siden 2001 stået i spidsen for bandet, hvis popularitet er vokset støt, både herhjemme og i udlandet.

Men lysten til musik og jagten på succes har haft sin pris.

- Der er blevet ofret mange timer, måneder og år på landevejen, hvor vi har været væk fra familie og venner, koner, kærester og børn.

- Vi har også givet afkald på mange ting. Arbejde, uddannelse, forhold. Netop for at satse hele butikken, forklarer 44-årige Michael Poulsen.

Efterhånden som Volbeat er blevet en økonomisk velsmurt maskine, er det blevet muligt at have familien med rundt i verden.

Tourbussen er børnevenlig med legerum og skifteplads, og bandet forsøger for så vidt muligt at tilrettelægge turneerne efter familiernes kalendere.

- På den måde kan vi varetage rollen som forældre, hvilket nu engang er blevet førsteprioritet. Engang var bandet absolut nummer et, men når man får børn, overtager de hurtigt førstepladsen, siger Michael Poulsen.

Han blev for to år siden far til lille Ea, og hun har allerede været med i tourbussen.

- Hun har det sjovt og har allerede oplevet sindssygt meget. Kaspars (Boye Larsen, bassist i Volbeat, red.) børn er også med og har hurtigt fundet plads. Så det betyder, at børnene godt ved, hvad vi laver og derfor bedre kan forstå, hvorfor vi er væk, forklarer Volbeat-frontmanden.

Når bandet turnerer, spiller de typisk tre-fire shows i rap, holder fridag og spiller så tre-fire shows mere.

Sådan kan det køre i to-tre måneder, hvilket er lang tid væk hjemmefra. Derfor er Michael Poulsen begyndt at pendle.

- Når vi er i Europa, er jeg begyndt at flyve hjem for at være sammen med min kæreste og min datter på fridagene. Så har vi måske 12 timer sammen, inden jeg flyver tilbage til spillestedet, forklarer han.

Rollen som far har også sat sit præg på bandets nye album, som udkommer fredag den 2. august, "Rewind, Replay, Rebound".

- I lyrikken går jeg tilbage til min barndom, som jeg lidt får lov at genopleve nu, hvor jeg er blevet far.

- En ting er at blive far, men en anden ting er at genopleve sin egen barndom på grund af minder man får, når man ser sin egen datter, siger Michael Poulsen.

Han er vokset op i, hvad han selv kalder en almindelig arbejderfamilie fra Ringsted, og han betegner sin egen barndom som "rigtig god".

Trods stor succes og popularitet i udlandet har Volbeat formået at bevare jordforbindelsen, og det mener Michael Poulsen, at han og bandmedlemmerne kan takke deres familier for.

- Jeg tror på, at vi er så godt opdragede, at vi kan takke forældre og søskende for at have benene solidt plantet i jorden. Vi er sådan set ret simple mennesker udover at være et succesfuldt band.

- Ingen af os kan flyve endnu, og jeg tror heller ikke, vi kommer til det, slår han fast.

Selv om Volbeat nærmer sig sit 20-års jubilæum, er der ingen tegn på hverken fysisk eller musikalsk alderdom at spore hos de danske rockikoner.

- Vi er et band, der konstant er aktive, og det har vi været siden begyndelsen. Vi har stadig gejsten og lysten til at spille, og vi hviler ikke på laurbærrene.

- Forskellen for os ligger i, at vi startede i en kold kassevogn, og vi havde hverken internet eller mobiltelefoner. Det hele var en udgift og en investering. Ja, vi måtte endda på et tidspunkt sælge vores møbler derhjemme for at komme i studiet.

- Det var ikke noget, kæresterne var glade for, når de kom hjem og så, at stuen var væk, fortæller han med et grin.

Når Volbeat ruller rundt på landevejene i dag, er det i helt andre omgivelser.

- Nu kører vi rundt i store, luksuriøse tourbusser, og der er sket noget, fra vi spillede på små klubber for 50 mennesker til nu, hvor vi spiller på store stadions for 50.000 mennesker, siger forsangeren.

Da Volbeat endnu var i sin spæde opstart, sad Michael Poulsen selv og rodede med skattepapirer, selvangivelser og bookingaftaler.

I dag er de som regel et hold på 70-90 mand, når de spiller i Europa, og omkring 50 mand på turneer i USA.

- Det er et stort mandskab i forhold til dengang, hvor vi nærmest kunne have hele bandet plus forstærker og guitar på en racercykel.

- Man skal være klar til at ofre sig og gå hele vejen, også når det bliver surt, og der ingen mennesker er på spillestederne. Det har vi prøvet, men så er vi vendt tilbage, for vi er stædige, forklarer han.

Det er ikke længere et problem, at der intet publikum dukker op til koncerterne.

Volbeat er eftertragtede i både Danmark og i udlandet, men de gør sig mange overvejelser om, hvad de siger ja og nej til.

- Vi har været meget bevidste om ikke at overpromovere os selv, når vi endelig er hjemme.

- Det er ikke en hemmelighed, at vi får mange tilbud om at lave diverse tv-programmer, og vi er smigrede over de chancer, vi får, men vi ved også, hvad vi vil huskes for, og det er udelukkende musikken, koncerterne og pladerne, slår Michael Poulsen fast.

/ritzau/