Snart spiller Malurt deres allersidste koncert som afrundingen på deres 40-års-jubilæum, og de har aldrig spillet bedre, lyder det fra det gamle rockband.

Det legendariske danske rockband Malurt spiller deres svanesang.

Koncertturnéen, som de lige nu er på, bliver bandets absolut allersidste og blev lanceret for at markere, at det er 40 år siden, at debutpladen "Kold Krig" udkom.

- Det har taget os fem år at komme hertil, så vi kunne give den max gas, selv om vi er gamle, så vi ikke stod som fem stenstøtter, der bare lirede noget af, siger frontmand Michael Falch.

- Vi har gjort det mere punket og skarpt, så vi spiller faktisk bedre end nogensinde før, supplerer bandets guitarist, Christian "Kedde" Arendt.

Hvorfor så stoppe på toppen?

Adspurgt, om det så er den rigtige beslutning at indstille Malurt, medgiver Michael Falch, at bandet har pådraget sig et dilemma. Et meget stort et.

- Vi snakker ikke så højt om det. Men det kan ikke undgås, at vi indimellem tænker: Hvorfor skal vi stoppe noget, hvor vi føler os så godt tilpas, og hvor publikum er der?, siger han.

Da Malurt overraskede deres fans, da de annoncerede deres afskedsturné, understregede de samtidig, at de trak stikket på bandet, når sidste show var spillet.

- Der har været meget i showbiz med artister, der har sagt, at de var på en afskedsturné, men så tager en runde mere, endnu en tur i manegen og så til sidst for Prins Knud. Det bliver sgu også lidt klamt på en eller anden måde, synes jeg, siger Michael Falch og uddyber:

- Jeg synes, det er snyd, hvis vi har meldt det ud, og nogle har købt billetter, fordi det er sidste gang, de har chancen. Jeg vil ikke lyde som en politiker, der lover guld og grønne skove. Men måske ville mange inkarnerede fans sige: hellere snyde end ikke at forløse det.

At det er sidste gang, de er ude på turné som band - Michael Falch, Kedde, Peter Mors på trommer, Dia Nielsen på bas og Pete Repete på tangenterne - har også givet musikken ekstra nerve.

Den kan man ikke genskabe helt på samme måde, hvis man laver det der cirkusnummer og lige napper endnu en runde, siger Michael Falch.

Så for nu bliver Malurts sidste koncert 9. september i Amager Bio.

- Så må det blive noget med vores mavefornemmelse og hjerter, hvor vi må give det fred og tænke tilbage på det, siger Michael Falch.

Det er en musikalsk epoke, der slutter.

Malurt'erne har kendt hinanden gennem en menneskealder. Michael Falch og Kedde har hængt sammen, siden de var teenagere i Tønder.

Kedde var en værre en, der bestemt ikke opførte sig, som man forventede af en præstesøn. Michael Falch var rodløs efter at have flyttet mange gange gennem barndommen.

- Vi var nogle barylere og adfærdsvanskelige på mange måder og var ved at blive smidt ud af skolen, siger Michael Falch og fortsætter:

- Når jeg tænker på, hvor vild en kanalje, Kedde var, så er det jo helt vildt. Bare det, at han for det første blev over 27 år gammel... Eller det gælder nok for os begge to..., siger han.

I mange år var de konstant på kanten, indtil de fandt et frirum i musikken og lyrikken.

- Punken var som et kanon spark i røven på mange af os. Det gjorde et eller andet, så man kom ud af sådan noget præstationspres, fordi det handlede ikke bare om at spille så dygtigt og så hurtigt som muligt. Det handlede om intensitet. Der kunne vi sgu være med, siger Michael Falch.

Malurt har udgivet seks album, der har rummet numre som "Superlove", "Mød mig i mørket" og "Stormsoldater", som stadig den dag i dag - 40 år senere - storhitter blandt publikum.

Blandt andet på landets festivaler, hvor Malurt er på plakaten sammen med musikere og sangere, der er 40 år yngre end dem.

- Vi har dyrket, at vi er det der gamle band fra start-80erne. Vi har ikke backing-tracks eller nogen computer på. Det er os selv, der spiller alt. Derfor er det også mere kaotisk. Men vi har ikke lyst til at spille moderne, men i stedet bruge vores erfaring til at gøre det endnu skarpere - og faktisk også endnu mere punket, end da vi spillede dengang, siger Michael Falch.

- Der er ikke nogen, der lyder som os i dag, hvor musikken er superpoppet. Det er ikke sagt som en blærerøv. Det er bare en konstatering af, at os fem, der var unge sammen, fandt ind i den der lyd sammen.

Den utæmmede lyd har siden været deres livs soundtrack.

- Det, alle andre syntes, var grotesk, forkert eller abnormt ved os, passede pludselig ind i en sammenhæng - i rockmusikken, siger han og fortsætter:

- Der passede vi som fod i hose, sådan et par kegler som os. Det formede vores liv, at vi fandt det fundament i noget så vildt og kaotisk, som rockmusik egentlig er.

Det var i sin tid Kedde, der lærte Michael Falch at spille guitar.

Selv om de i dag er to modne herrer i midt-60'erne, er sjælen, fra dengang de var unge, stadig på scenen.

- Når vi får guitarerne om halsen, er det som en eliksir, siger Michael Falch.

- Kærligheden til energien og poweren i rockmusik er jo det, vi har levet vores liv på. Det er der intet, der slår - sorry børn, sorry kvinder, spøger han.

/ritzau/