Danmark snuppede tre ud af fem priser ved Nordisk Råds Prisgalla i Operahuset i Oslo. Kim Leine fik Nordisk Råds Litteraturpris 2013, og Thomas Vinterbergs »Jagten« blev hædret med filmprisen.

Danmark var i år den dominerede nation til Nordisk Råds Prisgalla. Hele tre af de i alt fem priser gik til danskere. Heriblandt den ældste og mest prestigefyldte pris, nemlig Nordisk Råds Litteraturpris, som Kim Leine fik for romanen »Profeterne i Evighedsfjorden« om den danske præst Morten Falck, der rejser til Grønland i slutningen af 1700-tallet, skriver b.dk.

Det er langt fra første gang, at Kim Leine indkasserer en hædersbevisning for sin anmelderroste bog. Tidligere har han blandt andet modtaget De Gyldne Laurbær, Jytte Borberg Prisen, DR Romanprisen og Politikens Litteraturpris.

»Ud over at være en kritisk, historisk roman, der minder os om, at Danmark har en problematisk fortid som kolonimagt, er bogen en skildring af snavset som menneskets grundelement,« skrev Asger Schnack og Lillian Munk Rösing fra Bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds Litteraturpris, da de nominerede »Profeterne i Evighedsfjorden« sammen med Josefine Klougarts »Én af os sover«.

Den seneste danske modtager af litteraturprisen var Naja Marie Aidt, der modtog den for novellesamlingen »Bavian« i 2008.

Det blev også et dansk værk, der løb med Nordisk Råds Filmpris i år. Prisen, der kun er blevet uddelt siden 2002, gik til Thomas Vinterbergs »Jagten«. Prisen går til både instruktør og manuskriptforfatter Thomas Vinterberg, manuskriptforfatter Tobias Lindholm, producer Sisse Graum Jørgensen og producer Morten Kaufmann.

Som det også er tilfældet med Kim Leines »Profeterne i Evighedsfjorden«, har holdet bag »Jagten« allerede modtaget adskillige priser - blandt andet modtog hovedrolleskuespilleren Mads Mikkelsen prisen for Bedste mandlige hovedrolle ved sidste års filmfestival i Cannes - og »Jagten« er også det danske Oscar-bud i år.

Det er første gang, at Nordisk Råd uddeler priserne samlet til den nye begivenhed Nordisk Råds Prisgalla, som blev afholdt i Operahuset i Oslo. De fleste af de nominerede var til stede i salen, og aftenens værter var den norske TV-vært og skuespiller Hans Olav Brenner samt den svenske skuespiller Sofia Helin, der for tiden kan opleves på dansk TV i serien »Broen II«, hvor hun spiller rollen som kriminalbetjenten Saga Norén.

En række nordiske kunstnere optrådte til arrangementet, hvor sidste års modtagere af de respektive priser uddelte statuetterne til dette års udvalgte. Med priserne fra Nordisk Råd følger en check på 350.000 kroner.

Nordisk Råds to øvrige kulturpriser gik begge til Finland. Violinisten og orkesterlederen Pekka Kuusisto modtog Nordisk Råds Musikpris, mens Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris, som blev uddelt for første gang i år, tilfaldt Seita Vuorela og Jani Ikonen for børnebogen »Karriko«. Fra dansk side var børnebogen »Søndag« af Kim Fupz Aakeson og illustrator Eva Eriksson samt nyfortolkningen af biblen »Biblia Pauperum Nova« af Oscar K. og illustrator Dorte Karrebæk nomineret i denne kategori, mens det danske vokalensemble Theatre of Voices og gruppen Efterklang var med i kapløbet om musikprisen.

Statuetten for Nordisk Råds Natur- og Miljøpris skal til gengæld også fragtes fra Norge til Danmark. Den gik til Selina Juul, der er stifter af den danske bevægelse Stop Spild Af Mad, som siden 2008 har sat fokus på unødigt madspild, der hvert år koster danskerne 16 milliarder kroner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.