Foto: Søren Bidstrup

Boghandlernes hylder er stuvende fyldt med soldaterberetninger i denne tid. Rørende, grusomme og realistiske fortællinger om livet ved fronten. Her er kuglerne skarpe og blodet og tårerne ægte.

Christian S. Richardson er en af de soldater, der har valgt at indvie danskerne i sine oplevelser som udsendt i Afghanistan. I bogen ’Efter krigen’ fortæller Christian S. Richardson om, da han trådte på en vejsidebombe og mistede begge sine ben kort før sin hjemsendelse.

Christian S. Richardson er lang fra den eneste danske soldat, der har virkeliggjort idéen om at udgive en bog om sine oplevelser. Siden 2008 har 14 hjemvendte krigsveteraner udgivet bøger om deres oplevelser i krig. Forlaget Lindhardt & Ringhof, som står bag ’Efter krigen’, har udgivet flere soldaterbøger de seneste år. Om soldaternes motivation til at fortælle om deres oplevelser siger Elise Nørholm, redaktør på Lindhardt & Ringhof:

- Det er et ønske om at fortælle, hvad det er, soldaterne kommer ud til, når de bliver udsendt. Det er nogle stærke historier, soldaterne kommer hjem med.

Der er jo heldigvis ikke så mange mennesker, der bliver sendt i krig længere. Men det handler om at forstå, hvad det er for nogle historier, de meget unge mennesker, vi sender ud, kommer hjem med, siger Elise Nørholm.

Men der kan også være andre grunde til, at så mange soldater vælger at udgive bøger efter at have været sendt ud for Danmark. Det fortæller tidligere soldat i Jægerkorpset og forfatter til bogen ’Jæger - I krig med eliten’, Thomas Rathsack.

Ventil for traumer

- Penge kan sagtens være en del af motivationen. For nogles vedkommende kan det også være en form for ventil, så man åbent kan fortælle om sine oplevelser. Der er mange soldater, som har haft barske oplevelser, og en god bearbejdning af psyken kan være at få fortalt om oplevelserne i bogform, siger Thomas Rathsack.

For de pårørende til hjemvendte eller faldne soldater kan der også være et stort behov for at få indsigt i, hvordan en dagligdag som udsendt soldat i for eksempel Irak, Afghanistan eller Kosovo har været.

Særlige behov for veteraner

- Folk kan netop begynde at forholde sig til krig ved at læse om det. Hvis man ikke har nogen forudsætninger for at vide noget om krig, er bøger en glimrende måde at blive klogere på. Blandt andet for at finde ud af hvad det er, der har kostet snart 50 unge danske mænd livet i Afghanistan, siger Thomas Rathsack.

Men der kan også være en mere almen samfundsmæssig interesse i at forstå, hvilken bagage veteranerne vender hjem med. Det fortæller seniorforsker ved Center for Militære Studier Henrik Ø. Breitenbauch.

- Jeg synes, det er vigtigt, at soldaterne deler de erfaringer, de har haft, så almindelige borgere kan se, hvad det er for noget, staten og regeringen har bedt dem om at deltage i.

Og så har man bagefter en bedre forståelse for, hvad det er, man skylder veteranerne, og hvad det er for en debat, man skal have om de særlige behov, der kan være hos veteraner, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Kun mudder og græshøjde

Han mener ikke, at der for det danske forsvar er nogen negative aspekter ved, at de hjemvendte soldater udgiver bøger - tværtimod. Dog savner Henrik Ø. Breitenbauch perspektiver, der giver indsigt i de mere overordnede niveauer, i modsætning til det han kalder soldaternes ’mudder- og græshøjde-perspektiv’.

Hvor soldaternes skildringer fra frontlinjen er fascinerende for læserne, giver de ikke det forkromede overblik og indblik i grundlaget for den militære indsats.

- Det, de som regel ikke er så gode til, er at give en mere gennemgående politisk og strategisk skildring af, hvad det er for nogle begivenheder, de indgår som en del af. Det er nogle meget fine beretninger, men de er fra en bestemt del af virkeligheden, og det er ikke altid i den virkelighed, at tingene bliver afgjort, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

I fodsporene på B.S.

Danske soldater beretter ivrigt om deres oplevelser i Kosovo, Irak og Afghanistan. Men inspirationen til at skrive bøger kan også komme andre steder fra. For eksempel fra den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen, der står bag bestseller-biografien ’Et liv på kanten’.

B.S. Christiansens 'Et liv på kanten' er solgt i 300.000 eksemplarer.

Ifølge forlaget Lindhardt & Ringhof, som udgav ’Et liv på kanten’ i 2004, er B.S. Christiansens bog én af de mest populære soldaterbøger med 300.000 solgte eksemplarer.

Siden har Lindhardt & Ringhof udgivet en håndfuld bøger skrevet af tidligere og hjemvendte soldater.

Ifølge seniorforsker ved Center for Militære Studier Henrik Ø. Breitenbauch er der en efterspørgsel og nysgerrighed i offentligheden for de hjemvendte soldaters oplevelser. Men bøgerne kommer også i kraft af den forlagspolitik, som de danske forlag praktiserer.

- Jeg har en klar fornemmelse af, at der er kommet væsentligt meget mere af sådan noget ’jeg-har-været-der’-krigslitteratur. Så snart alle de store forlag ser, at der findes et marked, og at der er interesse for det, vil de udgive én eller to bøger hver, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Den seneste udgivelse i rækken af soldaterbøger er Martin Walldén Jespersens ’I forreste række’. Bogen handler om jagerpiloterne, der bombede Gaddafis styrker under Libyenkrigen.

’Efter krigen – kampen for et nyt liv’ af Christian S. Richardson og Michael Holbek Jensen (2012)

’Efter krigen – kampen for et nyt liv’ af Christian S. Richardson og Michael Holbek Jensen (2012)

’Efter krigen’ handler om soldat Christian S. Richardson, som mister begge ben i Afghanistan kort før sin hjemsendelse. Om hans kamp for at vende tilbage til en bare nogenlunde almindelig hverdag i Danmark og om at forsøge at forfølge sine drømme på nogle nye vilkår.

’I forreste række’ af Martin Walldén Jespersen (2012)

’I forreste række’ af Martin Walldén Jespersen (2012)

Beretningen om indsatsstyrkernes arbejde i Libyen. Martin Walldén Jespersen deltog som F16-pilot og missionsleder under tre udsendelser til luftkrigen mod Gaddafis styrker.

’Med støvlerne på – i krig i Irak og Afghanistan’ af Søren Sjøgren (2011)

’Med støvlerne på – i krig i Irak og Afghanistan’ af Søren Sjøgren (2011)

Bogen er fortalt af Søren Sjøgren, der var delingsfører på det sidste hold i Irak i 2007 og på hold 7 i Afghanistans Helmand-provins i 2009. Bogen giver et indblik i kamptroppernes hverdag og hvad, der får mennesker til frivilligt at drage i krig.

’Såret i Afghanistan – skuddet der ændrede mit liv’ af Morten Mathiasen (2011)

’Såret i Afghanistan – skuddet der ændrede mit liv’ af Morten Mathiasen (2011)

Den danske soldat Morten Mathiasen bliver efter flere dages intens ildkamp skudt i hovedet af en af Talebans snigskytter. Han overlever på mirakuløs vis, men betaler dyrt: Skuddet lænker ham til en kørestol. I bogen fortæller Morten sin utrolige historie.

Gribende, ærligt og tankevækkende beretter han om sin kamp for at vende tilbage til livet - en kamp, som rummer frustrationer og nedture, men også masser af håb, viljestyrke og drømme.

’Ruth i krig – Reservemor for de danske soldater’ af Ruth Brik Christensen (2010)

’Ruth i krig – Reservemor for de danske soldater’ af Ruth Brik Christensen (2010)

Ruth Christensen beretter i sin bog om, hvordan det er at være reservemor for de danske soldater og udfordringen i at forsøge at skabe hjemlig hygge og trygge rammer på soldaterhjemmet ’Kuffen’ i Afghanistan.

’Jæger – i krig med eliten’ af Thomas Rathsack (2009)

’Jæger – i krig med eliten’ af Thomas Rathsack (2009)

Bogen om elitesoldaten fra Jægerkorpset skabte en af de største skandaler i det danske forsvars historie, da den udkom i oktober 2009 og kostede både forsvarsministeren og forsvarschefen jobbet.

Øvrige soldaterbøger

’De danske tigre – med livet som indsats i Afghanistan’ af Lars Ulslev Johannesen (2008)

’Dagbog fra Afghanistan’ af Thomas Larsen (2008)

’Soldat i Afghanistan’ af Michael Kattrup Lassen (2009)

’Kvindernes krig’ af Anne Cathrine Riebnitzsky (2010)

’Soldat for Danmark’ af Jakob Birger Hansen og Peter Ernstved Rasmussen (2010)

’Du må ikke slå ihjel’ af Kristoffer Zøllner, Flemming Pless, Jakob Bruun Larsen (2010)

’Soldaten – i krig og kærlighed’ af Rikke Hyldgaard (2011)

’Løvehjerter – med panserinfanteristerne i Helmand’ af Thomas Østergaard Aallmann (2011)

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.