Med historien om den mere end almindeligt farlige affære mellem Christian VIIs livlæge Struensee og den unge dronning Caroline Mathilde, skabte Nikolaj Arcel et knivskarpt filmværk i internationalt format.
Med historien om den mere end almindeligt farlige affære mellem Christian VIIs livlæge Struensee og den unge dronning Caroline Mathilde, skabte Nikolaj Arcel et knivskarpt filmværk i internationalt format. Foto: HANDOUT

Filmen »En Kongelig Affære« vandt natten til fredag dansk tid sin første amerikanske pris på vejen til Oscar-podiet i Hollywood. Prisen blev uddelt af Det amerikanske filminstitut i Los Angeles.

»En Kongelig Affære«, der er instrueret af danske Nicolaj Arcel, blev i september udvalgt til at være Danmarks bud på en Oscar-vinder af den danske Oscarkomite. Filmen vandt to sølvbjørne ved Filmfestivalen i Berlin. En for manuskriptet og en for bedste mandlige hovedrolle til Mikkel Følsgaard for at spille Christian den 7. Nu har filmen altså vundet endnu en pris, denne gang fra publikum med »Worlds Cinema Audience Award.«

Også Tobias Lindholms »Kapringen« vandt en publikumspris ved prisuddelingen i Los Angeles. Den vandt i kategorien for nye instruktører.

Mads Mikkelsen

I alt tre film var med i det endelig opløb om at blive Danmarks bud på en Oscar-vinder i september, men »En Kongelig Affære« vandt foran Susanne Biers »Den Skaldede Frisør« og Bille Augusts »Marie Krøyer«.

»En Kongelig Affære« med Mads Mikkelsen i den mandlige hovedrolle er en genfortælling af trekantsdramaet mellem den unge dronning Caroline Mathilde, kong Christian den 7. og kongens livlæge Struensee. Det er dog langt fra sikkert, at Nicolaj Arcel også ender med en nominering til Oscar.

Hvert land kan indstille én film til nominering i kategorien Bedste udenlandske film, og herefter skal filmene vurderes af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.