Lyt til artiklen

Tobias Rahim har taget mange musikalske afkørsler de seneste år, men nu har han fastlagt sin kurs.

I Ghana råbte folk "Toby Tabu!" efter ham på gaden, og hans fans oprettede grupper i beskedappen WhatsApp, hvor de udvekslede billeder og fanoplevelser.

I Danmark svedte gæsterne på dansegulvet, når han gik på scenen som den ene halvdel af reggaeton-duoen Camilo & Grande.

30-årige Tobias Rahim har været vidt omkring, men efter mange års musikalske eksperimenter og eventyr i udlandet er han endelig klar til at være popstjerne i Danmark.

- Det tiltaler mig at lave popmusik, men det har det ikke gjort før, for jeg har lidt haft noget imod det, fortæller den dansk-kurdiske sanger.

- Jeg kommer fra en hardcore politisk familie, og min far er politisk flygtning, så jeg har nok tænkt, at musik og reggaeton da er sjovt, men ikke noget, som flytter verden, fortæller han.

Det har ændret sig i takt med, at han har fået flere erfaringer med musikken.

- Jeg har fået det anderledes, for man kan jo gøre det på sin egen måde og bruge sin status som et talerør.

- At give folk optur er vigtigt, og det skal ikke negligeres. Det betyder noget at gøre folk glade, hvis de har været triste, så jeg ryster ikke længere på hovedet af at ville være popstjerne, konstaterer sangeren.

Tobias Rahim har gode erfaringer at trække på, når det kommer til tilværelsen som kendt musiker.

Sammen med sin kammerat Camilo rejste han rundt i Sydamerika, og de tog den sydamerikanske latinolyd med til Danmark, hvor de under navnet Camilo & Grande satte ild til de danske natklubgulve med hits som "Røgsignaler" og "Gir dig".

Men på et tidspunkt fik duoen nok.

- Vi mistede gnisten omkring det. Vi havde begge brug for at lave vores eget musik og bestemme 100 procent, forklarer han.

Han udsendte en ep i sit eget navn, men det gik for langsomt, og det var svært at være alene.

- Det var hårdt at være mig selv og spille alene efter Camilo & Grande. Jeg havde hevet stikket på noget, der økonomisk fungerede godt, og jeg kunne mærke, at jeg var kommet et dårligt sted hen i hovedet, så der skulle ske noget andet, husker han.

Muligheden bød sig, da Tobias Rahim tilfældigt stødte ind i sin kusine på Nørrebro. Hun underviste på en designskole i Barcelona, og han besluttede straks at søge ind.

Samtidig var nogle bekendte på vej til Ghana for at skyde en musikvideo.

- Jeg sagde straks: "Hey, lad mig tage med! Så laver jeg jeres video". Der skulle virkelig ske noget, og det viste sig at starte hele mit eventyr dernede, fortæller Tobias Rahim.

Han endte med at bruge over seks måneder i den ghanesiske hovedstad Accra, hvor han slog igennem under navnet Toby Tabu.

- Da jeg kom til Ghana, havde jeg det bare sådan: "Wow!". Det var så spirituelt, og det gik op for mig, at musik er et led mellem jorden og noget større.

Første gang han deltog i en ghanesisk gudstjeneste, blev han blæst bagover.

- Det var så sindssygt, folk væltede rundt og mærkede guds energier. Det var vildt. I Danmark er musikken i kirken meget styret, men her sang alle bare, hvad de følte.

- Efterfølgende bad de mig komme og spille et nummer, men nummeret var ret seksuelt, så det var lidt akavet og sindssygt grænseoverskridende. Men de havde blottet sig for mig, så jeg syntes også, det var på sin plads, at jeg viste, hvad jeg kunne.

Efterfølgende mødtes han en gang om ugen med en af korkvinderne under et træ i landsbyen for at lære det ghanesiske sprog twi.

Tobias Rahim blev kendt i Ghana og ofte også genkendt, for hans musik kom i rotation på de nationale radio- og tv-stationer - og så er han hvid og omkring to meter høj, hvilket var et særsyn.

Men hudfarven var ikke helt uproblematisk.

- At være hvid var hele tiden dobbeltsidet. På den ene side var der en fascination af, at jeg kunne synge afrobeats og få det til at lyde rigtigt uden at være derfra, for jeg har hørt sindssygt meget afrobeats (afrikansk musikgenre, red.) hele mit liv.

- På den anden side var der også folk i branchen, som kædede mit indtog som kunstner i Ghana sammen med kolonihistorien, og de folk havde det ambivalent med mit projekt, fortæller Tobias Rahim.

Det var en svær balance, og det tog ham lang tid at overbevise ghaneserne om, at han virkelig bare var glad for afrikanske rytmer.

Samtidig sloges han med den høje grad af korruption, som hviler over musikbranchen i Ghana.

- Det handler meget om, hvem man kender. Man skal være på de rigtige steder på det rigtige tidspunkt. Har du et møde med en bestemt, skal du sørge for at have hans yndlingschokolade med. Sige de rigtige ting. Det er et spil for rigtigt store egoer, forklarer Tobias Rahim.

Selv om det gik godt i Ghana, tvivlede han på, om det var den rigtige vej, så da han modtog et optagelsesbrev fra designuniversitet i Barcelona, trak han stikket og flyttede til Spanien.

I sommeren 2018 returnerede han til Danmark med en master i kreativ kommunikation - og med lysten til at lave musik igen.

Nu er Tobias Rahim klar. Klar til at skabe sit eget navn.

- Jeg har taget nok afkørsler. Det har været fedt, og jeg har lært så meget, men nu vil jeg bygge det her op, for jeg føler, jeg har meget at give, og jeg føler mig rustet. Jeg har den filosofi, at jeg ikke IKKE vil have prøvet ting, for nederlag er også en lærdom.

- På et tidspunkt stod jeg på ghanesisk live-tv foran fyrre millioner seere. Lyden hakkede, alting lød elendigt, og jeg var ved at dø. Det var ikke en fed oplevelse, men det var en stor oplevelse, som gjorde et kæmpe udslag i mit liv, og det har jeg lært meget af, forklarer sangeren.

De mange musikalske eksperimenter, Tobias Rahim har bag sig, betyder også, at han nu står på egne ben med ro i maven.

- Jeg er ikke så nervøs for, om det bliver en succes, men derfor er jeg stadig enormt meget til stede i det. Jeg har prøvet mange ting og trukket stikket hver gang, og det er ret hårdt. Men hvis jeg bliver ved med noget og arbejder for det længe, så kan det godt lykkes, slår han fast.

Netop derfor har Tobias Rahim indgået en aftale med sig selv.

Hvis energien og lysten til at lege med musikken holder op - så skal han gå i studiet alligevel.

- Lysten kommer og går, men jeg har besluttet mig for at køre igennem nu. Det er en oplevelse, jeg mangler, nemlig at gå hele vejen med et projekt.

- Indtil videre har jeg bare trukket stikket, når noget ikke var sjovt længere, så det her bliver en udfordring. Men hellere prøve og mislykkes end slet ikke at prøve overhovedet, slår han fast.

Tobias Rahim er lige nu aktuel med singlen "Verden Vælter". Til efteråret udkommer han med en ep.

/ritzau/