Raske Penge har valgt at synge om slaveoprøret for at kaste lys over et kapitel af danmarkshistorien.

København. Danmarkshistorien bliver genfortolket af danske kunstnere, der i samarbejde med P3's program "Lågsus" har indvilget i at give deres bud på nogle af de kapitler af vores fortid, som mange af os burde vide mere om.

Først udkom rapgruppen Suspekt og sangeren Shaka Loveless med en sang om de menneskelige konsekvenser af den danske krigsindsats, så udkom sangerinden Fallulah med en sang om bronzealderen og solens magt, og nu udgiver Raske Penge et nummer om danskernes fortid som slaveejere.

- Jeg har valgt at skrive om slaveoprøret på St. Croix, som afsluttede vores slaveeventyr i Dansk-Vestindien, forklarer Raske Penge.

Det er langt fra et kapitel af vores historie, vi skal være stolte af, men alligevel er det vigtigt for os at vide, hvad der skete.

- Ifølge de gamle historiebøger frigav generalguvernøren Peter von Scholten slaverne af et godt hjerte, og fordi det bare var på tide. Men lokale eksperter på Jomfruøerne peger på, at det snarere var de slavegjorte selv, der afvæbnede danskerne ved en listig ikkevoldelig aktion, forklarer Raske Penge.

Denne udlægning ændrer på en del af historien om den danske slavehandel, og i Raskes Penges fortolkning er det blevet til nummeret "Blodsukker", der udkommer den 17. oktober.

/ritzau/FOKUS