De fleste husker ham som Keld og Yvonnes stille dreng med slangebøssen, der lige pludselig blev teenager og fik langt hår, inden han blev voksen og fik kone og børn.

Og for Jes Holtsø, der spiller Børge i filmene, var rollen da også i høj grad med til at forme ham som ung mand og senere voksen.

»Jeg har nok altid haft en form for ADHD, der aldrig er blevet diagnosticeret. Jeg havde svært ved skolen, men da jeg blev hevet ind i det her helt nye filmunivers, så blev der pludselig stillet forventninger. Jeg skulle huske mine ting og holde mund under indspilningen, og på den måde fik jeg lært alt det, som jeg ikke lærte i skolen,« fortæller Jes Holtsø til BT.

Hjalp i mine teenageår

»Jeg fandt ud af, at jeg kunne noget, at jeg havde værdi, og det hjalp mig i mine teenageår, og det hjalp min impulsivitet. Jeg blev simpelthen rettet til – på en god måde,« forklarer han.

Han ser tilbage på sin rolle som barnestjerne med stolthed. Og stoltheden er ikke blevet mindre, efter hans to tvillinger på 12 også har fået øjnene op for Erik Ballings filmunivers.

»Filmene kan få dig til at ralle af grin i en scene, og få minutter senere sidder du med den her bedrøvelige fornemmelse. Det er kun gode film og filmskabere, der kan dét. Når man tænker kunst og kultur, så er Olsen-Banden måske ikke det, der falder først ind, men det synes jeg faktisk, det er. Det er en del af den danske kulturarv,« mener Jes Holtsø.