Lyt til artiklen

'X Factor'-dommer Blachman er hensynsløst ærlig, siger vennerne.

- Hvem af jer har den korsangerinde bollet for at komme med?

Ordene faldt hårdt, kontant og uden finfølelse fra Thomas Blachman.

Historien starter i 1996, hvor sangeren Mark Linn deltog i Melodi Grand Prix med sangen 'Røde Kys'. Bag sangen stod en jazztrommeslager. Anerkendt i udlandet. Ukendt i den danske offentlighed. DRs grand prix-redaktør havde bemærket komponistens usædvanligt skarpe analytiske evne. Og hensynsløse ærlighed. Han inviterede derfor Blachman med til evalueringsmøde.

Som altså startede med at 'flå' en af korpigerne. Senere gik det ud over redaktøren selv og produceren.

- Hvorfor skal grand prix være så gennemført grimt? Lær dog af udlandet, kritiserede Thomas Blachman.

Siden blev Thomas Blachman IKKE brugt igen som ekspert i DRs UHA-afdeling.

- Thomas havde jo ret. Men ingen af os bryder sig om at få noget at vide af en mand, der er klogere end os. Den daværende producer var klar til at riste ham over en sagte ild. Når man er så hudløs ærlig står vennerne ikke i kø i tv-branchen, siger daværende DR-redaktør Morten Carlsson.

Otte år senere var Carlsson ansat i et produktionsselskab. Han huskede Blachman og opfandt ham som dommer i TV3-programmet 'Idol'. En dansk kopi af 'American Idol'. Forgænger for 'X Factor'.

- Han siger jo bare præcis det, vi andre mener, men som vi er for pæne til at sige åbent, som Carlsson siger.

Som seerne har bemærket, bliver Blachman ikke længere boykottet i DR.

Deltagere, seere, læserbrevsskribenter, bloggere skændes heftigt om manden med den forkætrede X-factor.

Visoinær og dansk
Spørger man vennerne, så ja. Blachman er brutalt ærlig.

Men dét, musikalitet og en lynhurtig kreativ hjerne er hans helt store kvaliteter, siger de. Alle bruger ord som 'visionær' og 'udansk'.

Visionerne kostede Thomas Blachman millioner, da han og søsteren Susie i 1999 krakkede med det revolutionerende selskab Man Rec.

- Det gjorde ondt. Og Thomas og jeg har ofte senere for sjov skændtes om, hvem der skal betale regningen når vi er ude. Vi insisterer begge. Thomas’ holdning er: 'Ja, det kostede. Men det var min livsdrøm, og den skulle forfølges', siger designer og musiker Johannes Torpe (manden bag Natasjas 'Calabria 2008', der hitter i USA). Han stod bag Man Rec-butikkens design.

Men den arrogante dommer er også en blød mand.

- Han har en dejlig kone og et par skønne unger. Jeg kan godt mærke, at det har givet Thomas en ny dimension i livet at blive en holden mand. Han er et meget følsomt menneske, siger Johannes Torpe, som ikke helt forstår, hvad hans ven vil i 'X-Factor'.

Hjerteblod
- TV kan aldrig være bedre end det, man er god til. Musikken. Måske gør han det for at give sit hyperaktive hoved en pause. Jeg tror, han synes det er sjovt at være et dumt svin. Hr. og fru Danmark ser bare en sur mand. De ved ikke, at der ligger så meget hjerteblod bag, siger Torpe.

Hjerteblodet kommer fra et foretagsomt forældrepar. Faren af russisk jødisk afstamning. Moren ejede tøjbutikkerne Vi Unge og undertøjsforretningen Babs & Nutte. Faren opfinder bl.a. af den fuldautomatiske telefonsvarer. Barndomshjemmet var uhyre velhavende.

Kompromisløs stil
Thomas Blachman har arvet morens fornemmelse for tøj, og farens opfindergen. Evnen til at tænke hurtigt og den kompromisløse stil har Thomas med hjemmefra. Som dreng var han ordblind. En enspænder, som senere har spejlet sig i historien om H.C. Andersens historie om den grimme ælling. - Jeg følte mig anderledes, for min mor klædte mig altid på med mærkeligt tøj, og jeg har jo det der mærkelige efternavn, har han sagt.

Før krakket med Man Rec. kørte han i Rover og boede i en kæmpe villa på Østerbro fyldt med dyre møbler. Til dels finansieret af farens opfindelser.

- Måske har jeg gjort oprør mod mine forældre ved at ville have mit helt eget domæne, som min far har accepteret, men aldrig har kunnet trænge ind i. Min far er en ekstremt dominerende type, har Blachman sagt.

Genial fantast
Jazz-pianisten Carsten Dahl er en af dem, der har arbejdet længst sammen med Thomas Blachman. Trioen Dahl/Ginman/Blachman udgav deres første album i 2003. De har kontrakt med det internationale jazzselskab Verve.

- Thomas er en fantast. Og genial. Tingene skal være uforudsigelige. Det er en god kvalitet. Jeg skylder ham meget, fordi han har holdt fast i mig, siger Dahl. De har hyppige skænderier.

- Jeg er klassisk, romantisk. Det provokerer Thomas, som får lyst til at stikke en kæp i hjulet. Og omvendt. Der er en evig kamp mellem os. Vi er nødt til at holde pauser, fordi han og jeg ender på kogepunktet. Men når man ikke er sammen med ham, savner man ham. Vi er næsten gift. Det er faktisk ret smukt, siger Dahl.

Mange har anklaget Blachman for at være påvirket, når han er på skærmen.

- Det tror jeg ikke på. Sådan er han bare. Han er kontrolfreak til mindste detajle. Sådan en mand drikker ikke, for så mister han kontrollen, som Morten Carlsson siger.

Blachman siger selv: - Jeg slapper egentligt aldrig af. Der er en helvedes ild, som brænder indeni og aldrig bliver tilfreds.

Thomas Blachman er p.t. på ferie i Caribien inden 'X-Factor' starter live i næste uge.