Den folkekære Erik Balling - »far« til Danmarks populæreste familiefilm - var helt alene i sit store hus i Gentofte, da han natten til lørdag blev ramt af et hjertetilfælde og faldt om. Den private hushjælp fandt ham død

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Manden, som gennem sine film var dus med de fleste familier i Danmark, levede og døde alene i går morges.Matadors far, Erik Balling, blev 80 år. Om nogle dage - den 29. november - ville han være fyldt 81.

Som næsten altid sad han - Danmarks mest folkekære filminstruktør i et halvt århundrede - fredag aften i sin store, to-etagers villa i Gentofte og hyggede sig.

Langt over midnat sad han stadig på sengekanten i sit soveværelse på 1. sal og skiftevis læste lidt og skrev små, spredte notater på et stykke papir. Om sit lange, spændende liv i filmens verden - og om hverdagens små rutiner. Lidt begyndende senilitet fik ham til at fælde det meste ned på papir.

Ved 02-tiden om natten blev han træt af at skrive, greb telefonen og ringede til sin private hushjælp for at sige »godnat«. Den ældre kvinde, som Erik Balling selv havde ansat, kom hos ham daglig og var hans »livsline« - den vigtigste sociale kontakt.

Det var sidste gang, de to talte sammen. I går morges - ved ni-tiden - fandt hun den folkekære filminstruktør død på gulvet i soveværelset.

Klokken var lidt over 9.00 i går morges, da hun - trofast som altid - låste sig ind i villaen for at liste ud i køkkenet og gøre en morgenbakke klar til Erik Balling.

Lå foran døren
Da hun morgenfrisk råbte på ham, undrede hun sig over, at der ikke kom noget svar. En anelse bekymret gik hun op ad trappen til førstesalen, og da hun endnu engang kaldte på ham uden at få et svar, lindede hun forsigtigt på døren til soveværelset.

Hun kunne kun åbne den nogle få centimeter. Døren var delvis blokeret af Ballings livløse krop. Noget tydede på, at han var faldet forover, ramt af et pludseligt hjertestop.

Oprevet ringede hun til alarmcentralen, der hurtigt sendte en ambulance. Yderligere en ambulance kom til, men de fire ambulancefolk kunne hurtigt konstatere, at den kendte filmmand havde været død i flere timer. Politiet, der også kom til, kunne samtidig konstatere, at han var død på naturlig vis.

Mistede sin kone
På en tildækket båre blev Erik Balling derefter ved 9.30-tiden kørt til Amtssygehuset i Gentofte, hvor lægerne også bare kunne konstatere, at døden var indtrådt.

Manden, som gennem sine film greb næsten alle danskere om hjertet og fik dem til at le, levede - efter sin elskede kone Christas død i 1997 - meget alene og isoleret i de sidste år af sit liv.

»Det er da svært at stå helt alene, efter at min kone pludselig døde. Mine to børn bor i Jylland, så jeg tuller meget alene rundt, selv om vi da taler i telefon sammen næsten daglig. Jeg må hver dag have hjælp til at lave mad. Det du'r jeg ikke til,« sagde han til B.T.s medarbejder for et stykke tid siden.

Hans elskede Christa døde af eftervirkningerne efter en svær influenza, 86 år gammel. Parret traf hinanden i slutningen af 1940'rne under en filmoptagelse på det daværende Palladium, hvor Christa dengang arbejdede som sminkøse.

Isoleret fra vennerne
Gennem det 47 år lange ægteskab var Christa Balling hjemmegående husmor og en utrættelig støtte for sin mand i hans filmkarriere. De fik to sønner, Claus og Jan. Amatør-maleri var hendes livs store interesse, som Erik støttede ivrigt op omkring.

Yderligere isoleret - efter tabet af sin kone - følte Erik Balling sig, fordi de nærmeste venner fra film- og TV-verdenen i de senere år faldt fra nærmest på stribe.

Hårdest for ham var tabet af livsvennerne, regissøren og »sprængningseksperten« Henning Bahs og skuespilleren Ove Sprogøe - begge nære samarbejdspartnere i Olsen Banden-filmene. De tab pinte og nagede den aldrende Balling.

- Livet er lidt fattigere nu, var hans faste kommentar, da han fik besked om endnu en af film- og TV-vennernes bortgang.

Ove Sprogøe havde han et specielt forhold til bl.a. i kraft af deres fælles rødder på Fyn. Sammen tog de på udflugt til det fynske og gik på jagt efter minder i de gader, hvor de trådte deres barnesko.

Vennen Lise
Også Lise Nørgaard blev en livsven af den ikke specielt udadvendte Balling. Dansk TVs største seersucces nogensinde, »Matador«, som de sammen udviklede i 1977, knyttede dem sammen som næsten en bror og søster.

Da Balling ledte efter en efterfølger til sin store TV-succes, serien »Huset på Christianshavn«, kom han en dag i tanker om en kort snak, han tidligere havde haft med journalisten Lise Nørgaard. Hun havde lidt i flæng nævnt en idé, hun ville arbejde vídere med den dag, hvor hun skulle neddrosle sit arbejdsliv på Berlingske Tidende.

- Jeg spurgte hende, om det var noget, hun i givet fald ville se som TV-stof. Lise tænkte sig lidt om, så glimtede det i de sortbrune øjne. Hun gik ind til sin skrivemaskine, og i løbet af et par uger præsenterede hun stoffet for mig som synopsis til en TV-serie, fortæller Erik Balling i sin erindringsbog »Som barn var jeg voldsomt hidsig«.

I de seneste år sås de to venner dog sjældnere og sjældnere. Bl.a. fordi de begge næmede sig 80'erne, og fordi Erik Balling oftest foretrak det stille hjemmeliv frem for et udadvendt liv i blinkende blitzlys ved kendis-receptioner og premierer.

Fest på 80 års dagen
Alligevel valgte han at lade sig fejre, da han fyldte 80 år. På Nordisk Film, hvor receptionen fandt sted, sværmede alle de kendte fra hans storhedstid med Egon, Keld og de andre om ham - som bier omkring en honningkrukke.

Blandt gæsterne sås bl.a. sangeren Kim Larsen, som Balling gav et stort skub i karrieren med filmrollen i »Midt om natten«. Også Maude Varnæs fra Matador alias Malene Schwartz måtte kidkysse og ryste hånd med den store filmmester. Ligesom Lise Nørgaard ikke ville svigte ved den lejlighed. I går døde han så - helt alene, uden en sjæl omkring sig.