Da holdet bag DRs succesfulde dramaserie Arvingerne i anden sæson skulle finde inspirationen til karakteren Signes ønske om producere hamp på Grønnegaard, var der kun én at spørge. Johannes Jensen er sammen med sin hustru Korna nemlig de eneste producenter af hampefrøolie i Danmark.

DR tog kontakt til Johannes Jensen, da de skulle researche på, hvordan produktion af hamp foregår. I første omgang havde holdet bag Arvingerne II spørgsmål til produktionen af hampefibre til tøj, men efterhånden røg snakken ind på hampefrøolie, som Johannes Jensen er den eneste producent af i Danmark fra sin gård, Nyborggaard, ved Nøvling i Midtjylland.

»Jeg har ikke set så meget til vores samarbejde i serien endnu, men i sidste afsnit så man kort en oliepresser, så jeg tror da snart, vi får mit aftryk på serien at se«, siger Johannes Jensen til bt.dk.

Læs også:

Johannes fortæller, at hamp har utrolig mange fordele, og Johannes hampefrøolie indeholder en masse gode ting blandt andet de vigtige Omega 3 og omega 6-fedtsyrer. Han sælger sine produkter fra sin egen hjemmeside og man kan også finde dem i helsekostbutikker rundt om i landet.

»Jeg plejer at sige, at hvis man lander på en øde ø, er det rigtig godt, hvis man har nogle hampefrø med. Men hvis man skal have det sjovt, så er det ikke mine frø, man skal medbringe. Dem bliver man ikke skæv af,«, siger Johannes Jensen.

Læs også:

Johannes møder tit folk, der trækker lidt på smilebåndet, når de hører hvad han laver. Men den hamp han dyrker indeholder så lavt et THC-indhold (Tetrahydrocannabinol), at man ikke kan opnå den rus, som mange forbinder med hamp. Den indeholder nemlig kun 0,2 procent THC, som er det aktive euforiserende stof, som kan give en rus, mens man skal helt op på 10-20 procent THC, for at få en rus af at ryge hamp.

Johannes og hustruen Kornas hamp bliver kontrolleret af flere instanser. Selv landbetjenten har været forbi, for at tjekke om hampen er af den lovlige slags.

»Ja, han kiggede jo lidt mistroisk på os. Men selvom vi er gamle 68’ere, så gav han lov,« fortæller Johannes Jensen til bt.dk

Produktionen af hampefrøolien er røget i vejret, lige siden parret på Nyborggaard, som de første i Danmark, begyndte at producere hampefrøolie og hampeprotein. Første høst for cirka 4 år siden endte med en høst på 3000 kilo hampefrø. Men efter lidt udvidelse producerede Johannes ved høsten i oktober sidste år 10.000 kilo. Johannes er glad for den store interesse, og han drømmer om, at endnu flere nu bliver interesseret i hans produkt:

»Folk har fortalt mig, at deres eksem er blevet bedre, og folk med psoriasis har også været positive« fortæller Johannes, der dog er påpasselig med at sige, at det udelukkende skyldes hampefrøolien.

Men hvorfor er Johannes Jensen og hans hustru egentlig de eneste producenter i Danmark? Ifølge Johannes skyldes det nok, at hamp er ret svært at dyrke og høste. Men det er besværet værd:

»Alle de dejlige tilbagemeldinger, fra folk der har købt vores olie, gør forskellen. Det er altså noget helt andet at få de henvendelser fra folk, end da vi tidligere producerede slagtesvin. Der var der jo ingen, der henvendte sig. Fuglene er også helt vilde med frøene. Vi høster nærmest op kap med dem, ellers så æder de det hele,« fortæller Johannes Jensen.

Om vi får mere at se til inspirationen fra Johannes hampproduktion, kan du se, når DR viser næste afsnit af Arvingerne II på søndag den 15. februar.