Efter tre hårde arbejdsår har julekalender-aktuelle Paprika Steen ingen job i kalenderen.

Lige nu kan hele Danmark følge Paprika Steen på skærmen i TV2's hæsblæsende julekalender 'Mikkel og guldkortet'. Men hjemme i huset i Nordsjælland går det mere stille for sig.

Paprika har lige nu ingen job i udsigt, men udnytter den ufrivillige arbejdspause på bedste vis med sin mand, producer Mikael Rieks, og Otto, syv år.

- Min familie har brug for mig, det er jul, og min bror har lige boet hos mig, fordi han er ved at få lavet gulv. Så jeg bruger tiden på en rigtig god måde. Jeg fylder mig meget med kultur, og så kan jeg lave det, jeg normalt ikke har tid til - komme i form og få rettet øjenbrynene, fortæller Paprika Steen med et glimt i øjet.

- Jeg keder mig ikke og er ikke deprimeret. Der er en mening med alting. Jeg er lige kommet ud af en meget hård arbejdsperiode på tre år. Så på den måde tror jeg også, Gud har fortalt mig, at nu klapper vi lige hesten.

Men jeg må da indrømme, at jeg havde regnet med, at der lå noget til mig her til januar.

Siger ikke ja til hvad som helst
Paprika ER efterspurgt, men siger ikke ja til hvad som helst.

- Ja, jeg er meget kræsen, ellers havde jeg ikke nogen karriere. Men som alle andre laver også jeg 'rugbrød', som da jeg lavede reklamefilm. Det hjalp til udbetalingen på vores hus og sådan noget.

Det er da heller ikke de store bekymrede rynker, der viser sig i panden på skuespilleren under snakken - måske snarere overraskelse over situationen.

For sidste gang Paprika oplevede en lignende periode i sit liv, var lige efter hun blev uddannet.

Er ikke skræmt
- Det kan godt være, der tidligere er gået et halvt år uden arbejde, men så har jeg vidst, at jeg skulle noget derefter. Jeg har ikke før prøvet ikke at have noget i sigte. Men det skræmmer mig ikke. For så havde jeg ikke valgt det her fag. Økonomisk skal det nok gå. Jeg har sparet tre måneders løn op.

På det oplagte spørgsmål om, hvorfor det ser sådan ud, svarer hun ærligt og bramfrit.

- Du må jo spørge instruktørerne og producerne. Det kan være, nogle synes, jeg er dyr. Og så har jeg sagt nej til enkelte job. Jeg ville ikke lave teater næste år, fordi jeg lavede en stor forestilling sidste år. Men det kan være, det vil ske alligevel.

I Hollywood klager mange kvinder over 40 år over, at de ikke får gode roller på grund af deres alder. Men den hopper Paprika ikke på.

- Jeg er 44 år og kvinde. Jeg ved ikke, hvor mange roller der er til mig lige nu. Men Judi Dench modtog ved European Film Awards lørdag en stor hædersbevisning, og hun er lige blevet 74 år.

Hvis du er god nok, vil der også altid være roller til dig. Så jeg er slet ikke med på den offerbølge. Jeg tror, der er en mening med tingene. Måske er det tid for mig at søge lidt indad og tænke over, hvad skal jeg nu.