Almindelig træthed efter syv års samarbejde. Uenighed om ny retning for kommende album. For dårligt salg af andet album. Pres. Pille- og sprut-misbrug. Og René Difs jalousi i forbindelse med Lene og Sørens bryllup.Der er spekulationer om, hvorfor Aqua i forgårs valgte at stoppe som Danmarks største musiksucces nogensinde. Men Lene, Søren, Claus og René ønsker stadig ikke at uddybe beslutningen og kommentere spekulationerne. Og der er også dømt østers hos deres forældre og nære venner.

»De siger ikke noget til nogen. Hvis de skulle promovere det her stop, så alle medier fik, hvad de ville ha', ville det ta' tre måneder,« siger »manden bag Aqua«, Niclas Anker.

Hverken han eller Aquas pladeselskabsdirektør, Jens Otto Paludan, ønsker at kommentere de mere privatorienterede spekulationer. Niclas Anker forklarer bruddet udelukkende som mangel på gnist.

Han har selv mange gange rystet på hovedet over medier, der har dømt fiasko til et salg på lidt over tre millioner »Aquarius«-albums.

Godt nok er det kun godt en femtedel af »Aquarium«s 14 millioner, og pladeselskabet lagde rigtig mange penge i worldwide reklame og brillant fest for over 700 internationale pressefolk i Den Sorte Diamant ved Københavns havnefront. Men de 14 millioner var også historiske, og det er faktisk meget få kunstnere, der sælger over tre millioner albums.

Aqua mente selv, at noget af forklaringen på de vigende salgstal skyldtes, at der var gået for lang tid mellem de to udgivelser.

Så en ny single fra et tredje album skulle ud hurtigt, men det blev udskudt igen og igen.

Den helt store lejlighed bød sig foran over 100 millioner TV-seere ved det Internationale Melodi Grand Prix i Parken, men der spillede de i stedet en - ved vi nu - Grande Finale med fire års hits. I øvrigt leveret med en fart og kvalitet, så samtlige Grand Prix-deltagere i sammenligning forekom som forpjuskede får med skræk for spotlys.

Om Aqua bare blev trætte, eller om Lene og Sørens bryllup og Lenes mentale kollaps på scenen i Norge har haft noget at sige, ved vi ikke.

Men at stoppe Aqua lige nu, er i hvert fald rigtig dårlig timing. Som forløber for det nye album havde de lige testet nye numre på Roskilde Festival og Grøn Koncert. Sidste gang så sent som den 22. juli i Valby, og der var de glade for modtagelsen af deres nye, mere 80-rockede stil.

Og så alligevel - stoppet i forgårs. Som dog ikke kom bag på deres pladeselskabsdirektør Jens Otto Paludan. »Der var mange diskussioner, og man kom ingen vegne. Det gjaldt ikke musikken, men mange andre emner.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at de har haft andre præferencer med ægteskab og soloting. Så da vi spurgte hinanden, om det holdt, så holdt det kun 95 procent, og det har altid skullet holde 100 procent med Aqua.«

Direktøren er ked af udeblivelsen af et forventet Aqua-overskud, men glæder sig over, at han har sikret sig solo-kontrakter med Lene og René, der allerede har arbejdet en del på deres nye karrierer hver for sig.

»De har noget klar. Claus og Søren bliver ikke hovedmænd bag dem, men de kommer selvfølgelig med. Lige nu vil de alle bare gerne have pause og fred. Men hvis jeg kender dem ret, bliver det nok ikke en specielt lang pause.«

Her på B.T.s musikredaktion skriger vi stadig på det uundgåelige hit »Shakin' Stevens Is A Superstar«, som Aqua lancerede live landet rundt i sidste måned. Den kan både leve med Lene alene, og Lene kan med den få en god start på et nyt popliv.