Krigen mod Rusland har kostet 31.000 ukrainske soldater livet.

Det fortæller Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på et pressemøde i Kyiv søndag eftermiddag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed sætter præsidenten for første gang tal på, hvor mange ukrainske soldater der har mistet livet under den to år lange krig.

- 31.000 soldater er døde i krigen. Ikke 300.000 eller 150.000 eller hvad end Putin og hans lyvende inderkreds hævder.

- Men hvert af disse tab er et stort tab for os, siger Zelenskyj ifølge AFP.

Foreløbig er tabstallet ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Hidtil har der floreret forskellige bud på, hvor mange der er dræbt i krigen. Det gælder både på den ukrainske og russiske side af krigen.

Hvad angår Ukraines tab, vurderede en rapport fra en civil ukrainsk efterforskningsgruppe i november 2023, at mere end 30.000 ukrainske soldater var blevet dræbt i krigen.

Få måneder forinden vurderede amerikanske embedsmænd dog over for New York Times, at tæt på 70.000 ukrainske soldater havde mistet livet.

Journalister fra det russiske oppositionsmedie MediaZona og det britiske medie BBC's afdeling i Rusland fastslog i januar på baggrund af åbne kilder, at mindst 42.284 russiske soldater er blevet dræbt i krigen.

Rusland har ikke offentliggjort officielle oplysninger om, hvor mange af landets soldater der er blevet dræbt i Ukraine.

Det har under krigen været i Ruslands såvel som Ukraines interesse at mørklægge tabstallene, da denne type oplysning kan afsløre, hvor militært stærke eller sårbare de to lande er.

Udmeldingen om Ukraines tabstal kommer, dagen efter at landet markerede toårsdagen for Ruslands invasion.

Ifølge opgørelser fra FN har krigen kostet mindst 10.000 civile livet i Ukraine. Det vurderes desuden, at næsten 20.000 civile er blevet såret.

/ritzau/