I mere end 45 år har William VanScotens flugt fra fængslet været et af de største mysterier i den amerikanske føderale politimyndigheds historie. Nu ser det ud til at være løst.

Den 12. juli 1972 var William VanScoten af en flere fængselsindsatte fra State Correctional Institution-Dallas, der hjalp til i Wyoming Valley i Pennsylvania, efter orkanen Agnes var blæst igennem området.

Han var blevet sat til at hjælpe i et køkken, og uden at nogen opdagede det, formåede han at liste væk derfra.

Siden har William VanScoten, der var fængslet for indbrud og tyveri, ikke været set.

Nu ser det dog ud til, at gåden om hans forsvinden kan være blevet løst. Det skriver det lokale medie Norfolk News og nyhedsbureauet AP.

For femten år siden inviterede Dave Hudson Jr.'s far - David Paul Hudson - en sommerdag sin søn med til en sø ved den canadiske by Waterford.

»Jeg troede helt oprigtigt, at der var noget galt. Jeg vidste, at han var syg. Jeg troede, han ville fortælle mig, at han var døende,« fortæller David Paul Jr. til Norfolk News.

Sammen pakkede de nogle øl og tog ned til søen nær huset.

»Det var der, han sagde det. Efter at have drukket en øl, smuttede vi sten i søen, og min far kiggede på mig og begyndte at tale. Han bad mig om ikke at hade ham. Jeg fortalte, at der ikke var noget, han kunne sige, som kunne få mig til at hade ham. Det var ikke muligt. Jeg havde så meget respekt for ham, og han var min far. Han sagde: 'Du ved, at du er Dave Jr., og at du er opkaldt efter mig?'. Så sagde han: 'Men jeg er ikke Dave Sr.'. Han sagde, at hans rigtige navne var William VanScoten, og at han var fra New Jersey,« siger sønnen.

Hans far fortalte angiveligt, at han var flygtet fra et fængsel i Pennsylvania to år inde i en fængselsstraf, der kunne have varet mellem 10 til 20 år, for indbrud og tyveri.

Efter at være flygtet svømmede han over Lake Erie ved grænsen mellem USA og Canada og endte med at slå sig ned i Waterford.

»Jeg kunne se på det blik, han havde i øjnene, og på hans tårer, at han fortalte mig sandheden. Jeg gav ham bare et kram og fortalte ham, hvor meget jeg elskede ham,« siger han til Norfolk News.

Et år senere - i 2003 - døde hans far som følge af rygerlunger og en hjertesygdom.

»Det var virkelig som noget, der var taget ud af en film. Det er en utrolig historie. Da han fortalte det til mig, var det som om, der blev løftet en tung vægt fra hans skuldre. Da han døde, kunne han endelig hvile i fred,« siger David Paul Jr..

Det er dog først nu, at han står frem med sin historie og fortæller, at hans far angiveligt var den berygtede fange, der lykkedes med at flygte fra fængslet.

Ikke bare én gang, men to gange.

Den 10. juni 1961 lykkedes det William VanScoten, der dengang var 31 år, at flygte fra Trenton State Prision, før han nogle år senere blev fanget igen i New York.

Ifølge sønnen var faderen derfor meget opmærksom på at sikre sig mod at blive fundet igen.

»Da vi flyttede til Wawa, tror jeg, vi gjorde det, fordi min far troede, der var nogen, der havde fået sporet af ham. Det var sjovt, når jeg tænker tilbage på det nu. Han plejede altid at se 'America's Most Wanted' (et tv-program, red.). Han gik aldrig glip af et afsnit og optog dem. Nu ved jeg hvorfor. Han ville være sikker på, han ikke var med,« siger David Paul Jr. til Norfolk News.

Denne uge mødes David Paul Jr. derfor med de føderale politimyndigheder - U.S. Marshals Service - for at lukke sagen om William VanScotens flugt og forsvinden.

»Det var bare på tide at fortælle min fars historie. Folk spørger, hvorfor jeg har ventet 14 år på at gøre det. Jeg gør det ikke for at rense hans navn. Jeg ved, at det han gjorde var forkert. Jeg kunne have taget hans hemmelighed med mig i graven. Men jeg ønsker, at alle skal huske ham som den fyr, vi alle kendte ham som. Ved at gøre det her, vil jeg sikre mig, at han kan være fri det sted, hvor han er nu,« siger David Paul Jr., der har en bror og også har fået kontakt til William VanScotens familie efterfølgende.

Ifølge David Paul Jr. venter de føderale myndigheder nu blot på at få tilsendt faderens fingeraftryk for at verificere identiteten, før sagen kan blive endeligt lukket.