Det hollandske udenrigsministerium er stærkt bekymret over, at Geert Wilders vil deltage i protester i New York mod moské.

Hollands regering har aktiveret panikknappen. Den islamfjendtlige Geert Wilders er på vej til New York for at deltage i protesterne mod at opføre en moské i nærheden af det sammenstyrtede World Trade Center.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Wilders, der internationalt er en kontroversiel figur på grund af sine hårde holdninger til islam, er samtidig hovedpersonen i hollandsk politik, efter hans parti ved valget i juni gik stærkt frem og kan sikre flertallet for den næste regering.

Wilders bebuder, at han møder op til de demonstrationer, der vil blive holdt den 11. september i New York mod opførelsen af moskeen. Det er på ni-årsdagen for muslimske ekstremisters terrorangreb på USA, der kostede næsten 3000 mennesker livet.

Præsident Barack Obama sagde i sidste uge, at muslimerne bag projektet i New York, har en forfatningsmæssig ret til at opføre et islamisk kulturcenter to gader fra det sammenstyrtede World Trade Center.

- God følelse. Vigtig tale. Ingen vil få lov at stoppe mig. Ingen moské på Ground Zero, lyder en twitter-besked fra Wilders.

Ifølge The Guardian er det hollandske udenrigsministerium sat i alarmberedskab for at kunne modgå den internationale storm af protester, som Wilders tilstedeværelse i New York ventes at udløse.

Den fungerende udenrigsminister Maxime Verhagen har taget det usædvanlige skridt at rundsendt en fortrolig ordre til hollandske diplomater rundt om i verden, hvor de instrueres i, hvordan de skal svare på spørgsmål om Wilders og hans rolle i hollandsk politik, skriver avisen.

Wilders Frihedsparti, som næsten tredoblede mandattallet ved valget i juni, forhandler i disse dage med de kristelige demokrater og det liberale parti om at fungere som støtteparti for en ny regering.

/ritzau/