Den lækage-anklagede tidligere efterretningsanalytiker Bradley Manning fortalte torsdag for første gang siden fængslingen i 2010 om sine oplevelser.

USA: For første gang siden arrestationen og den efterfølgende fængsling talte Bradley Manning officielt om sin fængsling. Den 24-årige amerikaner, der er anklaget for Wikileaks-lækage, beskrev for første gang offentligt sine oplevelser og behandlingen i arresten fra juli 2010 og fem måneder frem. Det skete på tredjedagen i en høring på basen Fort Meade i Maryland, hvor han ifølge CNN fortalte om sin anholdelse i Irak og sin flytning til Kuwaut, hvor han blev tilbageholdt i næsten to måneder, før han blev overført til marinebasen Quantico i Virginia i juli 2010.

Forklaringerne handlede blandt andet om, hvordan han sad indespærret i en lille celle i Kuwait uden at vide, hvad der ville ske med ham, og at han til sidst overvejede selvmord, skriver CNN.

- Min verden skrumpede ind til Camp Arafjon, den skrumpede ind til det bur. Jeg troede, jeg skulle dø i det bur, forklarede Bradley Manning.

Den 24-årige amerikaner, som er anklaget for at have lækket mindst 700.000 fortrolige dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan til internetportalen Wikileaks, fortalte om, hvordan han efter flytningen til Quantico i Virginia fortsat blev ved med at vende tilbage til sine Kuwait-oplevelser.

Høringen torsdag var et forsøg på at overbevise dommerne om, at Bradley Manning allerede har oplevet så barsk en behandling i sin hidtidige indespærring, at han har fået straf nok.

Sagen omhandler det største militære sikkerhedsnedbrud i USAs historie, hvor 700.000 fortrolige dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan blev lækket til internetportalen Wikileaks og senere publiceret i uredigeret form på internettet. Den omfatter 250.000 ambassadetelegrammer, 390.000 militærjournaler fra Irak-krigen, 91.000 militærjournaler fra Afghanistan-krigen og cirka 1.000 fangerapporter fra Guantanamo-fængslet. Samtlige dokumenter blev lækket, da Manning arbejdede som efterretningsanalytiker i Iraks hovedstad, Baghdad, fra 2009 til 2010.

Beretninger fra fængslingen har tidligere bragt sagen i mediernes søgelys verden over og medført protester fra blandt andre Amnesty International, den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu og regeringen i Storbritannien.

USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, understreger derimod, at lækagerne har bragt amerikanere og samarbejdspartnere i livsfare.

Høringerne, der fortsætter ugen ud, kommer ud over anklagerne mod Manning til at handle om, hvorvidt det amerikanske system straffer en mistænkt, inden vedkommende er dømt.

Manning er i alt anklaget for 22 lovbrud, heriblandt spionage, og at han har hjulpet fjenden. Sidstnævnte kan koste ham fængsel på livstid.