Det Hvide Hus afviser, at USA i dag overvåger den franske præsident, Francois Hollande.

»Vi aflytter ikke præsident Hollandes kommunikation og vi vil heller ikke gøre det,« siger talsmanden for USAs nationale sikkerhedsråd, Ned Price, ifølge The Telegraph efter whistleblower-organisationen Wikileaks netop har offentliggjort nye tophemmelige dokumenter.

Ned Price forholder sig dog ikke til, hvad USA tidligere har gennemført af overvågning.

Ifølge WikiLeaks har den amerikanske efterretningstjeneste NSA overvåget tre franske præsidenters kommunikation i perioden 2006-2012.

Det drejer sig om præsidenterne Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) og François Hollande (siden 2012).

Ifølge WikiLeaks har den amerikanske efterretningstjeneste NSA overvåget tre franske præsidenters kommunikation i perioden 2006-2012.  Det drejer sig om præsidenterne Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) og François Hollande (siden 2012).
Ifølge WikiLeaks har den amerikanske efterretningstjeneste NSA overvåget tre franske præsidenters kommunikation i perioden 2006-2012.  Det drejer sig om præsidenterne Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) og François Hollande (siden 2012). Foto: Scanpix
Vis mere

NSA har desuden overvåget franske ministre og den franske ambassadør i USA.

Det skriver Reuters på baggrund af dokumenter fra WikiLeaks, der blev offentliggjort i aftes.

Du kan se dokumentationen fra WikiLeaks her.

Dokumenterne indeholder også mobilnumre på en lang række embedsmænd i præsidentpalæet Elysee og til og med det direkte mobilnummer til præsidenten.

Telefonliste. Uddrag fra WikiLeaks-dokumentation.
Telefonliste. Uddrag fra WikiLeaks-dokumentation.
Vis mere

I de tophemmeligt-stemplede dokumenter er der gengivelser af samtaler mellem franske topembedsmænd om nogle af de mest presserende problemer, som Frankrig og det internationale samfund har stået over for, blandt andet:

  • Den globale finanskrise
  • Den græske gældskrise
  • Ledelsen af og fremtiden for EU
  • Forholdet mellem den franske præsident Hollandes administration og den tyske forbundskansler Angela Merkels regering.

Uddrag af dokumentation fra WikiLeaks.
Uddrag af dokumentation fra WikiLeaks.
Vis mere

Også Frankrigs involvering i Israel-Palæstina-konflikten og en tvist mellem den franske og den amerikanske regering om USAs udspionering af Frankrig er blandt dokumenterne.

Afsløringen af den amerikanske spionage mod franske ledere og diplomater minder fuldstændig om en tidligere afsløring af, at USA overvågede kommunikationen mellem den tyske kansler Angela Merkel og andre tyske embedsmænd.

Den offentliggørelse skabte en politisk skandale i Tyskland, og en officiel undersøgelse af den tyske efterretningstjenestes samarbejde med USA er stadig i gang.

Julian Assange, grundlægger af WikiLeaks.
Julian Assange, grundlægger af WikiLeaks. Foto: JOHN STILLWELL
Vis mere

WikiLeaks nye afsløringer af USAs spionage mod deres egne allierede giver ifølge WikiLeaks europæerne en endnu større indsigt i USAs spionage end de tyske afsløringer. Det viser, hvordan amerikanerne aflytter telefonsamtaler mellem franske ledere og ministre for politiske, økonomiske og diplomatiske efterretninger.

WikiLeaks grundlægger Julian Assange sagde om den nye afsløring:

»Det franske folk har ret til at vide, at deres valgte regering er underlagt fjendtlig overvågning fra en formodet allieret. Vi er stolte af vores arbejde med den førende franske udgiver Liberation og Mediapart for at bringe denne historie frem i lyset. Læserne kan forvente flere vigtige afsløringer i den nærmeste fremtid,« siger Julian Assange.