Den somaliske mand, som 1. januar forsøgte at dræbe tegneren Kurt Westergaard, skaber bange anelser hos udenlandske efterretningstjenester, der frygter tendens.

Efterretningstjenester fra en lang række vestlige lande har netop nu blikket stift rettet mod Danmark.

Interessen skyldes, at den dansk-somaliske mand, der angreb Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse, kan være frontløber i en udvikling, som vækker international bekymring.

Øksemandens angreb er nemlig det første eksempel på, at en somalier fra et vestligt land er rejst til Somalia for at deltage i krigshandlinger for siden at vende hjem og udføre et angreb i Vesten, skriver Berlingske Tidende lørdag.

- Sagen er på alles læber, særligt i lande, der selv har set ekstremister tage til Somalia for at kæmpe. Der er en reel risiko for, at vi ser flere eksempler i stil med øksemanden, fastslår terrorforsker Lorenzo Vidino fra Harvard Universitetet.

Mindst 170 andre somaliere fra Vesten har også krigserfaring fra Somalia, hvor de bl.a. har kæmpet for terrorgruppen al-Shabaab. Vestlige efterretningstjenester er dybt bekymrede for, at de ligesom øksemanden vil bruge deres erfaring til at angribe deres vestlige hjemlande.

I Storbritannien frygter myndighederne, at op mod 100 unge somaliske mænd er draget i krig i Somalia, og i USA overvåger FBI de somaliske netværk intenst.

/ritzau/