Et vulkanudbrud er lige nu i gang på den spanske ø La Palma.

Det rapporterer Reuters.

Nu advarer det danske udenrigsministerium rejsende i området:

»En vulkan på øen La Palma er gået i udbrud. Rejsende opfordres til at være agtpågivende og følge myndighedernes anvisninger,« står der.

TIP OS! Befinder du dig på La Palma i nærheden af vulkanudbruddet, så hører B.T. gerne fra dig. Send en mail på 1929@bt.dk

Kort efter klokken 15 søndag var der et jordskælv efterfulgt af en stor eksplosion, og på billeder kan man se, hvordan tyk, sort røg stiger op fra et bjerglandskab.

Myndighederne havde gjort klart til, at op mod 1.000 mennesker kunne evakueres, og den evakuering fremskyndes nu, skriver Reuters.

Bravo Tours har ingen gæster på La Palma i øjeblikket, oplyser rejseselskabets presseafdeling til Ritzau.

Det samme gælder for selskabet TUI

Lava og røg stiger op fra vulkanen, der er gået i udbrug på La Palma.  REUTERS/Borja Suarez
Lava og røg stiger op fra vulkanen, der er gået i udbrug på La Palma.  REUTERS/Borja Suarez Foto: BORJA SUAREZ
Vis mere

»Lige nu holder vi egentlig bare øje med, om det er noget, der kan komme til at påvirke de øer, der ligger i nærheden, hvor vi har gæster. Men det ser ikke sådan ud lige nu,« siger Mikkel Hansen, pressechef i TUI.

»Vi har en vagtcentral, som holder øje med vores gæster 24/7. Og sådan er det altid i de her situationer, at hvis der er et vulkanudbrud, jordskælv eller noget andet, som på en eller anden måde kan påvirke vores gæsters ferie, så holder vi jo selvfølgelig øje med det.«

»Fordi i tilfælde af, at det er noget, som kan påvirke deres sikkerhed, så skal vi ind og reagere. Men det her er ikke noget, der påvirker vores gæsters ferie, som det ser ud lige nu,« siger han til Ritzau.

Indbyggere i nærliggende landsbyer er blevet bedt om at søge mod fem nyetablerede evakueringscentre, og militæret er sat ind for at hjælpe til.

Voldsomme røgskyer stiger til vejrs fra vulkanen REUTERS/Borja Suarez
Voldsomme røgskyer stiger til vejrs fra vulkanen REUTERS/Borja Suarez Foto: BORJA SUAREZ
Vis mere

Forskere har de seneste dage advaret om, at et vulkanudbrud kunne være nært forestående på øen, der er en af De Kanariske Øer.

Måleudstyr har i den seneste tid vist en øget seismisk aktivitet, og der har været en række små jordskælv, som indikerer, at udbruddet nærmede sig.

Søndag blev der også registreret et jordskælv med en styrke på 3,8, og lokale myndigheder har advaret om, at der kan komme endnu kraftigere skælv.

Myndighederne har også indskærpet over for indbyggere i området, at de skal udvise 'ekstrem forsigtighed' og holde sig væk fra området.

Sidste gang, der var et vulkanudbrud på La Palma, var i 1971.

Der bor omkring 83.000 mennesker på øen.