Ukraine har torsdag fået status af EU-kandidatland. Men det vil kræver reformer, hvis Ukraine skal med i EU.

EU-landenes stats- og regeringsledere bekræftede torsdag aften, at Ukraine og Moldova nu er EU-kandidatlande. Der er dog stadig lang vej til, at landene kan blive medlemmer af EU.

Det fastslår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde i Bruxelles torsdag aften.

- Landene skal gøre deres hjemmearbejde og gennemføre reformer. Men jeg er sikker på, at de vil gøre deres hjemmearbejde hurtigt. Ikke kun for at tage det næste skridt mod EU. Men også fordi reformerne er gode for landenes demokrati, for deres konkurrencedygtighed og for borgerne, siger Ursula von der Leyen.

EU-Kommissionen indstillede fredag i sidste uge Ukraine til at blive kandidatland. Det skete med en klar forventning om yderligere reformer i landet.

Ukraine har ifølge EU-Kommissionens formand gennemført 70 procent af de fælles love, rettigheder og forpligtelser, der kræves inden for EU.

Der mangler imidlertid fortsat en række ting inden for retsstaten, antikorruption, grundlæggende rettigheder og mindretal. Det samme gælder en effektiv indsats mod oligarker.

På grund af krigen er Ukraines økonomi desuden sat markant tilbage, og det kan tage mange år at rette op på.

Ukraine melder sig dog klar til at gøre alt for, at der kan tages hul på forhandlingerne om et medlemskab af EU. Det siger præsident Volodymyr Zelenskyjs stabschef.

Udmeldingen kom, kort tid efter at EU's stats- og regeringschefer godkendte Ukraine og Moldova som EU-kandidatlande. En beslutning, der af Zelenskyj kaldes for "historisk" og "unik".

- Ukraines fremtid er hos EU, siger præsidenten.

Også Ursula von der Leyen lægger vægt på, at der ligger et vigtigt signal i aftenens beslutning. Også selv om den kommer med krav om et stort reformarbejde.

- Der kan ikke være noget bedre tegn på håb for befolkningerne i Ukraine, Moldova og Georgien i disse problemfyldte tider, siger Ursula von der Leyen.

Mens Ukraine og Moldova fik den eftertragtede betegnelse som EU-kandidatland, måtte Georgien som ventet nøjes med at få anerkendt sit "europæiske perspektiv". Det er skridtet før at blive kandidatland.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fastslår, at Frankrig og EU vil være klar til at hjælpe landene med de kommende reformer.

- Vi skylder det her til den ukrainske befolkning. De forsvarer vores værdier sammen med deres territorium og deres suverænitet, siger Emmanuel Macron.

/ritzau/