17.000 palæstinensere deltager i protester i Gazastriben, melder de israelske sikkerhedsstyrker.

Jerusalem. Syv palæstinensere er dræbt under fredagens uroligheder ved grænsen til Gazastriben, oplyser palæstinensiske lægekilder i Gaza.

Der er registreret flere end 500 tilskadekomne under protesterne ifølge de palæstinensiske myndigheder.

Palæstinensere i tusindtal har langfredag demonstreret ved grænsen mellem Gaza og Israel. Det rapporterer det franske nyhedsbureau AFP. Både kvinder, mænd og børn deltager.

Der rapporteres fra begge sider om voldsomme sammenstød mellem palæstinensere og Israels soldater. De har skudt efter demonstranter og forsøgt at sprede dem med tåregas.

Israels militær oplyser på Twitter, at 17.000 deltager. Der er uro fem forskellige steder.

Med protesterne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, skal kunne vende tilbage. Det kaldes "haq al-awda", som betyder "retten til at vende tilbage".

De israelske myndigheder har været forberedt på protesten, som er planlagt til at vare indtil 14. maj.

14. maj forventer USA at åbne en ny ambassade i Jerusalem. Dagen markerer også 70-året for oprettelsen af staten Israel.

At USA's præsident, Donald Trump, har besluttet at flytte amerikanernes ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem har provokeret palæstinenserne. Også mange USA-allierede lande er ærgerlige over beslutningen.

Man mener, at det vil skade en fredsproces mellem parterne.

Militæret har ifølge Reuters indsat over 100 skarpskytter ved grænsen til Gaza.

Tidligere fredag blev det via sundhedsministeriet i Gaza meddelt, at en palæstinensisk landmand var dræbt af skud fra en israelsk kampvogn.

Ifølge Israels militær skød soldater fra kampvognen, da "to mistænkte nærmede sig sikkerhedshegnet og begyndte at opføre sig mistænkeligt".

Lederen af Hamas, Ismail Haniya, deltager i demonstrationerne. Det menes at være første gang i årevis, at han er så tæt på Israels grænse.

/ritzau/