Et udbrud af en helt særlig og potentielt meget farlig virus får fire lande til at råde kvinder til at undgå at blive gravide. Samtidig advarer Danmark nu gravide mod at rejse til de lande, hvor epidemien er brudt ud.

Advarslen skyldes en hastigt spredende virus, der har fået navnet ’zika-virus’, som for tiden skaber panik i Syd- og Mellemamerika.

Virussen menes at kunne være særligt farlig for gravide, idet den mistænkes for at kunne få hjernen til at skrumpe hos fostre - såkaldt microcephali - så de fødes med små hoveder og hjerneskade.

Virussen har indtil videre ramt tusindevis af kvinder i blandt andet Brasilien, El Salvador og Columbia, og det har fået myndighederne i Columbia, Ecuador, Jamaica og El Salvador til at opfordre kvinderne i landene til at undgå at blive gravide, indtil virussen er bremset.

Spredningen af virusset får nu også Statens Serum Institut til at ændre deres vejledning. SSI råder derfor gravide danskere til at udskyde rejser til Syd- og Mellemamerika.

»Rejsende bør beskytte sig mod myggestik og gravide bør overveje at udskyde deres rejse,« lyder det i anbefalingen fra Statens Serum Institut.

Mistanke om sammenhæng

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der giver influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion. Virussen giver mild sygdom med feber, udslæt, røde øjne og ledsmerter, og symptomerne varer som regel under en uge.

Men hos gravide kvinder mistænkes virussen for at kunne sprede sig til fosteret og forårsage microcephali. Microcephali medfører, at barnet fødes med et unormalt lille hoved. Ofte vil barnet komme til at lide af alvorlige udviklingsproblemer og risikere en for tidlig død.

Siden oktober 2015 har myndighederne noteret en markant forøgelse af microcephali og andre skader på centralnervesystemet hos fostre og nyfødte i områder, hvor zikavirus-infektion er hyppig.

Endnu er der dog ingen bevist sammenhæng mellem zikavirus-infektion og forsterskader.

»Men der er stærk mistanke om en sammenhæng,« skriver Statens Serum Institut, mens overlæge og professor på SSI Anders Fomsgaard til Ritzau siger:

»Der er registreret så mange tilfælde, at risikoen nu er for stor.«

'Vent med at blive gravide'

Statens Serum Institut råder derfor, som anbefalet af det europæiske center for sygdomskontrol ECDC, alle rejsende til de ramte områder til at beskytte sig mod myggestik.

Gravide eller kvinder, der planlægger at blive gravide, rådes til at overveje 'udskydelse af ikke-nødvendige rejser' til disse områder til efter graviditeten. Hvis rejsen ikke kan udskydes, skal gravide være særligt opmærksomme på myggestiksbeskyttelse.

Siden zikavirussen brød ud i Brasilien i oktober, har myndighederne registreret næsten 4.000 nyfødte med microcephali.

Det har fået Columbias sundhedsminister, Alejandro Graviria, til at råde kvinder til at vente seks til otte måneder med at blive gravide. I El Salvador rådes kvinder til at vente til 2018 med at blive gravide, mens man i Jamaica opfordrer kvinder til at undgå at blive gravide inden for de næste seks til tolv måneder.

Det skriver Independent.

'Man har ikke taget sygdommen alvorligt nok'

Anders Fomsgaard mener ikke, at man har taget sygdommen alvorligt nok. Men situationen har vist sig at være værre, end man havde ventet, og professoren siger til Ritzau, at der er visse lighedstræk med ebola, der fra 2013 udviklede sig til en epidemi i Afrika.

Fordi sygdommen spreder sig så hurtigt, kan Anders Fomsgaard heller ikke sige, præcist hvilke lande man bør overveje at holde sig fra.

»Det er en sygdom, der spreder sig med lynets hast. Vi kan ikke følge med. Opgørelserne og registreringerne i nogle af landene halter bagefter,« siger han.

I USA fraråder myndigehederne gravide kvinder mod at rejse til nogle af de 22 lande, hvor zikavirussen indtil videre er blevet registreret, skriver Independent.

Det drejer sig blandt andet om Brasilien, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela, Puerto Rico og dele af Afrika og Oceanien.

Du kan læse mere om zikavirus-udbruddet HER.